Utrecht – 25 september 2012 – Norton by Symantec (Nasdaq: SYMC) heeft vandaag de resultaten bekendgemaakt van haar jaarlijkse
Norton Cybercrime Report, één van de grootste consumentenonderzoeken naar cybercriminaliteit ter wereld. Het onderzoek heeft tot doel vast te stellen welke gevolgen cybercriminaliteit voor consumenten heeft en welke invloed de introductie en ontwikkeling van nieuwe technologieën op de veiligheid van gebruikers hebben. De bevindingen zijn gebaseerd op ervaringen die meer dan 13.000 volwassenen in 24 landen zelf hebben gerapporteerd. In de editie van het Norton Cybercrime Report van 2012 zijn de directe kosten berekend[i] die cybercriminaliteit voor consumenten wereldwijd met zich meebrengt: USD 110 miljard[ii] in de afgelopen twaalf maanden. In Nederland zijn in de afgelopen twaalf maanden naar schatting meer dan 2,2 miljoen mensen het slachtoffer geworden van cybercriminaliteit, met 691 euro aan directe financiële verliezen per slachtoffer tot gevolg.
Elke seconde worden achttien volwassenen het slachtoffer van cybercriminaliteit[iii]. Dit betekent dat dagelijks wereldwijd meer dan anderhalf miljoen volwassen internetgebruikers ten prooi vallen aan cybercriminaliteit. Met een verlies gemiddeld USD 197 aan directe financiële kosten per slachtoffer wereldwijd[iv] kost cybercriminaliteit consumenten meer dan wat een gezin van vier in de VS per week uitgeeft aan goede voeding[v]. In de afgelopen twaalf maanden zijn naar schatting 556 miljoen[vi] volwassenen in de gehele wereld het slachtoffer geworden van cybercriminaliteit, meer dan de gehele bevolking van de Europese Unie.[vii] Dit betekent dat 46% van de volwassenen op internet in de afgelopen twaalf maanden het slachtoffer is geworden van cybercriminaliteit (dit is 23% in Nederland), vrijwel evenveel als in 2011 (45%; 25% in Nederland).
Het veranderende gezicht van cybercriminaliteit
Uit het onderzoek van dit jaar blijkt dat 'nieuwe' vormen van cybercriminaliteit in vergelijking met vorig jaar zijn toegenomen, bijvoorbeeld op sociale netwerken of mobiele apparaten[viii], een teken dat cybercriminelen hun pijlen meer en meer op deze steeds populairdere platforms richten. Een op de twaalf volwassenen op internet in Nederland (8%) is het slachtoffer geworden van cybercriminaliteit op sociale netwerken of mobiele apparaten (21% wereldwijd), en 10% van de gebruikers van sociale netwerken in Nederland (39% wereldwijd) is ten prooi gevallen aan sociale cybercriminaliteit, in het bijzonder:
- 7% van de gebruikers van sociale netwerken in Nederland (15% wereldwijd) gaf aan dat iemand hun profiel had gehackt en zich vervolgens als henzelf voordeed.
- 1 op de 50 gebruikers van sociale netwerken in Nederland (10% wereldwijd) meldde het slachtoffer te zijn geworden van internetzwendel of een valse koppeling op platforms van sociale netwerken.
- Hoewel 75% van de gebruikers ervan overtuigd is dat cybercriminelen zich op sociale netwerken richten, maakt minder dan de helft (43% in Nederland ) daadwerkelijk gebruik van een beveiligingsoplossing waarmee ze tegen bedreigingen op sociale netwerken worden beschermd en gebruikt in Nederland slechts 48% de privacyinstellingen om te controleren welke informatie ze delen en met wie.
- Bijna een vijfde (18%) van de gebruikers van mobiele apparaten in Nederland (31% wereldwijd) ontving een tekstbericht van een onbekende waarin ze werden verzocht om op een ingesloten koppeling te klikken of een onbekend nummer te bellen om een 'voicemail' te beluisteren.
“Cybercriminelen passen hun tactiek aan om aanvallen uit te voeren op snel groeiende mobiele platforms en sociale netwerken waar consumenten zich minder bewust zijn van beveiligingsrisico's”, aldus Simone van Zuylen, Marketing Manager Benelux van Norton. “Dit sluit aan bij de bevindingen van het
Symantec Internet Security Threat Report van dit jaar, waaruit bleek dat de kwetsbaarheden van mobiele apparaten in 2011 bijna zijn verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor.
Het Norton Cybercrime Report van 2012 laat zien dat de meeste internetgebruikers basisstappen nemen om zichzelf en hun persoonlijke gegevens te beschermen, bijvoorbeeld door verdachte e-mails te verwijderen en voorzichtig te zijn met hun persoonsgegevens op internet. Andere belangrijke voorzorgsmaatregelen worden echter niet in acht genomen: 37% in Nederland gebruikt geen complexe wachtwoorden of past wachtwoorden niet regelmatig aan en meer dan een derde (37 %) let niet op het hangslotpictogram in de browser voordat ze gevoelige persoonlijke gegevens op internet invoeren, zoals bankgegevens.
Daarnaast geeft het rapport van dit jaar aan dat veel volwassenen op internet niet weten hoe sommige van de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit in de loop der jaren zijn veranderd, waardoor ze moeite hebben om te signaleren hoe malware, zoals virussen, op hun computer werkt. Het is zelfs zo dat 42% van de volwassenen in Nederland er niet van op de hoogte is dat malware onopvallend aanwezig kan zijn, zodat het moeilijk is om na te gaan of er op een computer is ingebroken, en dat 50% niet zeker weet of hun computer momenteel schoon en virusvrij is.
“Malware en virussen leidden voorheen tot duidelijk zichtbare problemen op je computer”, vervolgt van Zuylen. “Je kreeg een blauw scherm of de computer liep helemaal vast, zodat je wist dat de computer geïnfecteerd was. Maar de werkwijzen van cybercriminelen zijn veranderd; ze willen zo lang mogelijk onopgemerkt blijven. De bevindingen van dit jaar geven aan dat een derde van de internetgebruikers in Nederland (33%) niet zeker weet of ze het slachtoffer van zo'n aanval zijn geworden zolang de computer niet vastloopt of gebreken vertoont.”
Sterke e-mailwachtwoorden nog altijd essentieel
Bijna een vijfde (19%) van de volwassenen op internet in Nederland (27% wereldwijd) gaf aan een melding te hebben ontvangen om hun wachtwoord te wijzigen voor een gecompromitteerd e-mailaccount. Gelet op het feit dat mensen allerhande gegevens verzenden, van persoonlijke foto's (47% in Nederland), werkgerelateerde correspondentie en documenten (25% in Nederland) tot bankafschriften (9% in Nederland) en wachtwoorden voor andere internetaccounts (22% in Nederland), kunnen deze e-mailaccounts door criminelen worden gebruikt om persoonlijke en zakelijke gegevens in handen te krijgen.
“Persoonlijke e-mailaccounts bevatten vaak de sleutel tot je privégegevens op internet. Criminelen kunnen niet alleen toegang krijgen tot alles in je inbox, maar ook je wachtwoorden opnieuw instellen voor andere websites waar je eventueel gebruik van maakt door op de koppeling 'Wachtwoord vergeten' te klikken. Zo kunnen ze de desbetreffende e-mails onderscheppen en je van je eigen accounts uitsluiten”, vertelt van Zuylen. “Daarom moet je je e-mail beschermen door complexe wachtwoorden in te stellen en deze regelmatig te wijzigen.”
Ga voor meer bevindingen van het Norton Cybercrime Report wereldwijd en per land naar:
www.norton.com/2012cybercrimereport
Methodologie van het Norton Cybercrime Report
Tussen 16 juli 2012 en 30 juli 2012 heeft StrategyOne online-enquêtes afgenomen onder 13.000 volwassenen in de leeftijd van 18 tot 64, afkomstig uit 24 landen (Australië, Brazilië, Canada, China, Colombia, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, India, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Rusland, Saudi-Arabië, Singapore, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Zweden).
De foutmarge voor de totale steekproef van volwassenen (n=13018) is 0,9% bij een betrouwbaarheidscoëfficiënt van 95%.
In de Verenigde Staten en India werden 1000 volwassenen per land ondervraagd, in de andere landen 500. De wereldwijde gegevens zijn gewogen om ervoor te zorgen dat alle landen dezelfde vertegenwoordiging van n500 volwassenen hebben.