10 april 2012 - Sinds 2000 is de omzet van de elf grootste IT dienstverleners in Nederland tot en met 2011 met ruim 23 procent gestegen. In diezelfde tijd is het BBP met 44 procent toegenomen. Het BBP is wel gecorrigeerd voor inflatie, de omzet van de IT Services bedrijven niet. Met andere woorden: de groei van de IT sector in Nederland blijft al meer dan een decennium achter bij de economische groei. Wat IT als motor onder de economie, dat is helemaal niet zo. Wanneer we de omzet van Getronics meenemen dan is er zelfs sprake van een daling met bijna 13 procent. Sinds 2000 is de werkgelegenheid met meer dan 10 procent gedaald.
Dit blijkt uit
nieuw onderzoek van AME Research naar de dienstensector. Deze analyse gaat na wat er sinds 2000 met de omzet van de twaalf grootste IT dienstverleners is gebeurd en zoomt dan in op de resultaten van TSS, Qurius, Ordina, Inter Access en Simac Techniek. In het belang van werknemers en klanten is meer winst en rendement noodzakelijk om te kunnen investeren in kennisontwikkeling, nieuwe producten en diensten, innovatie en efficiencyverbetering. Herstructurering en consolidatie is dan een scenario.
Het beeld dat de IT Services sector in Nederland van zichzelf heeft wijkt fundamenteel af van de feiten zoals die uit de omzetontwikkeling blijken. Tegelijkertijd doen zich reusachtige verschuivingen voor in de IT sector zelf. Die hangen samen met de opkomst van Cloud computing en de sterk dalende communicatiekosten. Deze ontwikkelingen zetten hele industrietakken zoals uitgeverijen en de telecomsector steeds meer onder druk, terwijl de consument ervan profiteert. Uitgevers zoeken naar compleet nieuwe verdienmodellen en komen daar voorlopig niet uit. De modernste technieken maken centralisatie van informatiedeling mogelijk wat kostenbesparingen met zich meebrengt en ertoe leidt dat IT bedrijven met aanzienlijk minder, maar hoog opgeleide medewerkers en een lagere omzet betere prestaties kunnen leveren. Er is geen tekort aan IT personeel, maar een overschot. Hoogstens is er vraag naar hoog opgeleiden experts.
Een andere conclusie kan AME niet trekken uit de data in de jaarverslagen van de 12 bedrijven die in 2011 samen een omzet genereren van 7,7 miljard euro. Van de vijf ondernemingen die hun resultaten al bekend gemaakt hebben zijn de bedrijfsresultaten en de rendementen verontrustend laag. Dat betekent dat zij te weinig aandacht kunnen besteden een verdere opleiding van hun personeel, aan ontwikkeling van nieuwe producten en diensten en het optimaal dienen van hun klanten.
Moordende concurrentie maakt betere winsten en rendementen vrijwel onmogelijk waardoor de investeringsvehikels van ABNAMRO, ING en Rabo steeds meer ingrijpen en de banken zowel klant, investeerder en financier worden. Dat is structureel ongezond. IT Services bedrijven hebben teveel vermogen nodig om hun omzet te maken en hun solvabiliteit is te laag. De soms absurd lage beurswaardering van een aantal bedrijven geeft wantrouwen van beleggers weer.
Aangezien gezien de gewijzigde economische en technologische omstandigheden niet te verwachten is dat zich de komende jaren net zoals in 2004-2007 een inhaalvraag zal voordoen is er reden voor bestuurders en financiers om te kijken naar de mogelijkheden voor een herstructurering en consolidatie van de IT dienstensector.
Meer informatie:
adriaanmeij@ame.nl
T: 0522-256470
Over AME Research
AME Research BV specialiseert in bedrijf-, markt- en belegging onderzoek over de ICT industrie. AME Research is uitgever van het kwartaalmagazine High Tech Analysis over de impact van de informatie-economie.