www.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nlHerken zakelijke websitebezoekerswww.LVTPR.com
2504 volgen @ICTberichten
Deel dit nu
Datum: (11 jaar en 172 dagen geleden)
Bedrijf:
PR: LEWIS

Crisis vreet aan motivatie en tevredenheid Belgische werknemers

Belgische werknemers klagen over werkdruk, lichamelijke belasting en loonpakket

De crisis begint stilaan te vreten aan de motivatie en de tevredenheid van de Belgische werknemers. Bijna twee jaar lang hebben medewerkers zich hard en onvoorwaardelijk ingezet voor hun organisatie, maar nu zit de klad erin.

Meer dan vorig jaar kijken de Belgen uit naar een andere baan. Niet minder dan 33% van de werknemers denkt binnen twee jaar van werkgever te veranderen. Ook het aantal medewerkers dat ‘passief’ uitkijkt naar een andere baan is tot bijna 18% gestegen, van 15% in 2009.

Door de aanhoudende crisis zijn Belgen minder tevreden over hun baan, hun beloningspakket en de werkbelasting. Ze zijn ook minder energiek en gepassioneerd met hun job bezig, en zeggen door de toegenomen werkdruk minder dan vorig jaar in staat te zijn om extra inspanningen te leveren. Daar staat wel tegenover dat Belgische werknemers hun bedrijf succesvoller vinden dan vorig jaar, en dat leidinggevenden een positieve invloed hebben op de afdeling.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een groot jaarlijks onderzoek van SD Worx naar de toewijding van 5000 werknemers. Het onderzoek is in april 2010 gehouden. SD Worx vergeleek de scores met de resultaten van 2009 en kwam tot een aantal opmerkelijke vaststellingen.

Motivatie keldert
Zo zijn de Belgen duidelijk minder gemotiveerd om sterke prestaties te leveren. Terwijl ze vorig jaar nog spontaan meer overuren presteerden vanwege de recessie, zeggen werknemers in 2010 minder energie te hebben om extra inspanningen te leveren op het werk. Over het algemeen liggen prestaties, tevredenheid, energie, passie voor het werk en loyaliteit tegenover de werkgever dit jaar significant lager dan in 2009. De sterkste daling was er bij de uitspraak ‘Ik ben van plan om voor een lange, onbepaalde tijd bij de organisatie te blijven’.

De redenen daarvoor zijn niet ver te zoeken. Werknemers kunnen zich steeds minder vinden in hun werkschema en de opgelegde werktijden. Voor sommigen is de lichamelijke belasting toegenomen. Klachten zijn er eveneens over het loon. Opvallend minder werknemers vinden hun loonpakket (cash, voordelen, vrije tijd), dat het afgelopen jaar nauwelijks is veranderd, beantwoorden aan hun behoeften.

Inspanningen beloond met sterkere concurrentiepositie
De overuren en harde inspanningen waren niet tevergeefs, want veel bedrijven hebben ondanks de crisis goede resultaten neergezet. Werknemers zijn daarom van mening dat hun organisatie succesvoller is dan in 2009. Ook zijn reputatie en imago van de bedrijven er volgens de medewerkers op vooruitgegaan. Bovendien zijn ze er nu nog meer van overtuigd dat hun organisatie de concurrentie steeds een stap voor is. Ze vragen zich af wanneer zij hiervan de vruchten kunnen plukken.

In de regel hebben veel Belgische bedrijven de crisis goed doorstaan. Dat hebben ze aan de grote inzet van hun medewerkers te danken, maar ook aan de directe leidinggevenden, die een positieve invloed hadden op hun afdelingen. Zij zijn er blijkbaar in geslaagd hun mensen al die tijd te steunen en te stimuleren.

“Belgische leidinggevenden zijn erin geslaagd de crisis als hefboom te hanteren en zo een grotere inzet van hun mensen te verkrijgen”, zegt Lorenzo Andolfi, onderzoeker bij het HR-Kenniscentrum van SD Worx. “In tijden van crisis hebben leidinggevenden en medewerkers elkaar nodig. Ze zitten in hetzelfde schuitje. Meer dan voor de crisis vragen leidinggevenden effectieve input van hun medewerkers. Er is dus ruimte voor inspraak. Daardoor voelen medewerkers zich erkend. Zaak is nu te werken aan de toewijding van deze medewerkers zodat bedrijven bij het aantrekken van de arbeidsmarkt niet voor een ongewenste uitstroom van sterke krachten komen te staan.”

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Altijd als eerste de laatste persberichten van SD Worx via deze RSS-feed: www.octanewire.com/nl/rss.php?client=21

Over SD Worx
SD Worx is marktleider in België en de derde grootste aanbieder van payroll en HR-diensten in Europa. SD Worx bedient zijn klanten vanuit een geïntegreerd concept waarbinnen payroll, sociaal juridisch advies en HR automatisering vanuit één organisatie worden aangeboden. Het in 1945 opgerichte bedrijf telt 32 kantoren en ruim 2.000 medewerkers die 40.500 klanten bedienen in de privé- en publieke sector. Sinds 2006 bedient SD Worx de Nederlandse markt vanuit een kantoor in Breda. In september 2006 ging SD Worx een joint venture aan met Asecom Nederland B.V. SD Worx is de afgelopen jaren sterk aan het internationaliseren. Zo nam het bedrijf in 2007 de Franse payroll-softwarespecialist LOGI-RH over, in mei 2008 het Duitse ACCURAT en eind 2008 het Franse Spirale.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met OCTANE PR:
Tel: 040 266 11 30
sdworx@octanepr.com

OCTANE PR
Meerenakkerplein 16
5652 BJ Eindhoven

Tel: +31 (0)40 266 11 30
Web: www.octanepr.nl
Wire: www.octanewire.com/nl
Laatste van SD Worx  
Een kwart van de Nederlandse werknemers ervaart minder stress op werk door technologie

Bedrijfseconomisch ontslag: wat nu?

17 procent Nederlandse werknemers voelt zich overbodig op de werkvloer
Geplaatst:
Verstreken tijd: 11 jaar en 172 dagen
SD Worx contact  

Logo SD Worx

  +31 (0)76 523 1000
  info_nl@sdworx.nl
  www.sdworx.nl
SD Worx sociaal  


SD Worx tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken. Herken zakelijke websitebezoekers
 Spotlight  
Logo Avaap
Logo Fastbyte
Logo Leadgate Europe
Logo Xdroid
Logo Qualogy
Logo NewChannel
Logo QuandaGo
Logo Salure
Logo ICT-Partners
Logo DNA Services B.V.
Logo Open.nl Software Group
Logo Codelogic
Logo SORSIT
Logo Intus Workforce Solutions BV
Logo Unexus B.V.
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Spryng
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo MCS B.V.
Logo DNA Services B.V.
Logo Techone B.V.
Logo Orange Cyberdefense
Logo Orange Cyberdefense
Logo Orange Cyberdefense
Logo Broad Horizon
Logo Humanwave B.V.
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Young_Coders
Logo Diamanti
Logo Dean One
Logo Hogeschool Tio
Logo Shippeo
Logo NTT Ltd.
Logo GTT Communications
Logo Visma | Onguard
Logo ChargePoint
Logo RobotWise
Logo Zoom
Logo Avit Group
Logo WIBU-SYSTEMS
Logo GNX
Logo Boertien Vergouwen Overduin
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com, hét platform voor IT persberichten

In de database
- 90122 persberichten
- 5873 bedrijfsprofielen
- 61 PR-bureauprofielen
- 9458 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
www.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nlHerken zakelijke websitebezoekerswww.LVTPR.com