www.marcommit.nlwww.LVTPR.comwww.lubbersdejong.nlHerken zakelijke websitebezoekers
2504 volgen @ICTberichten
Deel dit nu
Datum: (11 jaar en 72 dagen geleden)
Bedrijf:
PR: LEWIS

Jongeren nog steeds het vaakst betrokken bij bedrijfsongevallen

Onderzoek van SD Worx toont aan dat het aantal bedrijfsongevallen wereldwijd terugloopt

Jonge en onervaren werknemers lopen nog altijd de meeste kans om betrokken te raken bij een bedrijfsongeval. Handarbeiders lopen beduidend meer risico dan kantoormedewerkers. Toch lijkt het aantal bedrijfsongevallen wereldwijd steeds verder te dalen.

De meeste organisaties hechten veel belang aan veiligheid op de werkvloer. Binnen het bedrijf is elke werkgever verantwoordelijk voor het preventieve welzijnsbeleid dat erop is gericht om een veilige werkomgeving te creëren en bedrijfsongevallen zo veel mogelijk tegen te gaan. Samen met de interne preventiedienst moet iedere werkgever hiervoor een jaarlijks actieplan en een globaal vijfjaarlijks preventieplan opstellen.
Deze aanpak werpt duidelijk zijn vruchten af, want de laatste jaren heeft zich een dalende trend ingezet in het aantal bedrijfsongevallen en dit lijkt ook in 2009 door te zetten. Dat blijkt uit een steekproef van SD Worx onder 524.935 werknemers. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar werden binnen deze groep van werknemers 15.628 bedrijfsongevallen geregistreerd. Dat komt neer op drie procent.

De cijfers die hier worden weergegeven gelden wereldwijd. Ze geven bepaalde tendensen weer voor het jaar 2009 waar al enkele voorzichtige conclusies aan verbonden kunnen worden.

Handarbeiders lopen meer gevaar
Door de aard van hun functie is het logisch dat handarbeiders meer risico lopen dan kantoormedewerkers. Handarbeiders komen geregeld in aanraking met gevaarlijke machines, stoffen en materialen en bevinden zich ook vaker in ongewone werkomstandigheden (stellingen, funderingen, transport, etc.).

De cijfers uit het SD Worx-onderzoek voor 2009 bevestigen dit. Slechts 18,2% van de bedrijfsongevallen had betrekking op kantoormedewerkers, terwijl bij 81,8% handarbeiders waren betrokken.

Deze cijfers trekken zich door als we enkele sectoren apart onder de loep nemen. Binnen de chemische sector had 4,7% van de arbeiders in de loop van de eerste drie kwartalen een bedrijfsongeval, terwijl dit slechts 1% van de kantoormedewerkers overkwam. Eenzelfde trend zien we in de metaalsector. Van de handarbeiders had 7,2% een bedrijfsongeval ten opzichte van 0,8% van de kantoormedewerkers. Over het algemeen vormen de kantoormedewerkers een relatief risicoloze groep, waarvan de cijfers vaak amper 1% halen.

Jongeren vormen nog steeds een risicogroep
Jonge werknemers hebben meer kans om betrokken te raken bij een bedrijfsongeval dan hun oudere collega’s. Hier zijn verschillende verklaringen voor, al richten de meeste theorieën zich op het feit dat jonge werknemers vaak nog onvoldoende ervaring hebben en dikwijls worden ingezet in gevaarlijke jobs.

De laatste jaren brachten weinig verbetering in de situatie, want aan de cijfers veranderde niet veel. Een onderzoek van het Fonds voor Arbeidsongevallen over het jaar 2007 bracht aan het licht dat 6.772 slachtoffers van een bedrijfsongeval tussen de 15 en 19 jaar oud waren. 50.656 slachtoffers waren tussen 20 en 29 jaar. Gemeten op het totale aantal bedrijfsongevallen van dat jaar waren beide leeftijdscategorieën goed voor een aandeel van 4,1% en 30,9%.

Het onderzoek van SD Worx voor de eerste drie kwartalen van 2009 bevestigt deze risicofactor bij jongere werknemers. In maarliefst 96% van de onderzochte sectoren gebeuren de meeste bedrijfsongevallen in de leeftijdscategorieën onder de 25 jaar of tussen de 25 en 29 jaar. Toch zien we ook hier een lichte verbetering: het aandeel van de jongeren tot en met 29 jaar in het totaal aantal bedrijfsongevallen daalt naar 23,2%.

Oudere werknemers lopen beduidend minder risico. In bijna alle onderzochte sectoren is het aantal bedrijfsongevallen het laagst bij 50-plussers.

Ervaringsjaren
Vooral het gebrek aan ervaring speelt een belangrijke rol bij bedrijfsongevallen. De jaarcijfers van 2007 van het Fonds voor Arbeidsongevallen tonen aan dat 35,3% van de bedrijfsongevallen betrekking had op werknemers die minder dan één jaar in dienst waren bij het bedrijf. Bij werknemers die tussen de één en vijf jaar bij de organisatie werkten kwam het cijfer op 28,8%.

Naast het statuut vormt leeftijd dus niet alleen een cruciaal gegeven. De ervaringsfactor van de werknemer speelt een even belangrijke rol. Met andere woorden: de kwaliteit van een goed preventieplan is niet alleen van levensbelang voor jonge werknemers, maar ook voor nieuwe medewerkers die binnen de organisatie nog niet veel ervaring hebben opgedaan.

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over SD Worx
SD Worx is marktleider in België en de derde grootste aanbieder van payroll en HR-diensten in Europa. SD Worx bedient zijn klanten vanuit een geïntegreerd concept waarbinnen payroll, sociaal juridisch advies en HR automatisering vanuit één organisatie worden aangeboden. Het in 1945 opgerichte bedrijf telt 32 kantoren en ruim 2.000 medewerkers die 40.500 klanten bedienen in de privé- en publieke sector. Sinds 2006 bedient SD Worx de Nederlandse markt vanuit een kantoor in Breda. In september 2006 ging SD Worx een joint venture aan met Asecom Nederland B.V. SD Worx is de afgelopen jaren sterk aan het internationaliseren. Zo nam het bedrijf in 2007 de Franse payroll-softwarespecialist LOGI-RH over, in mei 2008 het Duitse ACCURAT en eind 2008 het Franse Spirale.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met OCTANE PR:
Ingrid van den Nieuwenhof, tel. 040 266 11 30, ingridv@octanepr.com
Laatste van SD Worx  
Een kwart van de Nederlandse werknemers ervaart minder stress op werk door technologie

Bedrijfseconomisch ontslag: wat nu?

17 procent Nederlandse werknemers voelt zich overbodig op de werkvloer
Geplaatst:
Verstreken tijd: 11 jaar en 72 dagen
SD Worx contact  

Logo SD Worx

  +31 (0)76 523 1000
  info_nl@sdworx.nl
  www.sdworx.nl
SD Worx sociaal  


SD Worx tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken. Herken zakelijke websitebezoekers
 Spotlight  
Logo Avaap
Logo Fastbyte
Logo Leadgate Europe
Logo Xdroid
Logo Qualogy
Logo NewChannel
Logo QuandaGo
Logo Salure
Logo ICT-Partners
Logo DNA Services B.V.
Logo Open.nl Software Group
Logo Codelogic
Logo SORSIT
Logo Intus Workforce Solutions BV
Logo Unexus B.V.
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Spryng
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo MCS B.V.
Logo DNA Services B.V.
Logo Techone B.V.
Logo Orange Cyberdefense
Logo Orange Cyberdefense
Logo Orange Cyberdefense
Logo Broad Horizon
Logo Humanwave B.V.
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Young_Coders
Logo Diamanti
Logo Dean One
Logo Hogeschool Tio
Logo Shippeo
Logo NTT Ltd.
Logo GTT Communications
Logo Visma | Onguard
Logo ChargePoint
Logo RobotWise
Logo Zoom
Logo Avit Group
Logo WIBU-SYSTEMS
Logo GNX
Logo Boertien Vergouwen Overduin
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com, hét platform voor IT persberichten

In de database
- 90122 persberichten
- 5873 bedrijfsprofielen
- 61 PR-bureauprofielen
- 9458 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
www.marcommit.nlwww.LVTPR.comwww.lubbersdejong.nlHerken zakelijke websitebezoekers