Datum: (3308 dagen oud)
Bedrijf:
PR: Franssen Communicatie

Tieto en InterSystems bouwen systeem voor uitwisseling patiënteninformatie in ZwedenStockholm – juni 2009 – InterSystems maakt bekend dat het bedrijf de eerste fase van het project voor de Zweedse Nationale Patiëntenoverzichtsoplossing (NPÖ genaamd), heeft afgerond. Er wordt gewerkt aan het plan voor nationale introductie, parallel aan verdere ontwikkeling en evaluatie van de NPÖ-service. Het project is van cruciaal belang voor het implementeren van een nationale IT-strategie voor de zorgsector in Zweden. Het doel daarvan is de verbetering van de kwaliteit van de zorg. Het systeem met een landelijke dekking zal in fasen worden opgeleverd.

De eerste fase, met de aanbesteding, aanpassing van de wetgeving, het verkrijgen van de toestemming van de patiënten en de technische uitvoering heeft iets meer dan een jaar geduurd. De eerste zorgregio, – Örebro, is aangesloten. De sleutel tot het snelle succes lag in de keuze van de hoofdaannemer Tieto voor HealthShare™, een standaard softwareplatform van InterSystems voor het uitwisselen van medische gegevens.

Het Zweedse zorgadviesorgaan (Sjukvårdsrådgivningen SVR AB), selecteerde Tieto in 2008 voor het ontwikkelen en opleveren, alsmede operationeel beheren van NPÖ. Voor Zweden is dit het eerste overkoepelende medische registratiesysteem en in zijn soort is het de eerste in de wereld. Tieto koos voor de InterSystems HealthShare oplossing vanwege de bewezen betrouwbaarheid, schaalbaarheid en het gemak waarmee de software op bestaande systemen is aan te sluiten.

De eerste fase in Örebro verbindt 500 gebruikers, waaronder doctoren, verplegers, en therapeuten, met elkaar en met twee verzorgingstehuizen. Alleen geautoriseerde medewerkers hebben toegang tot confidentiële patiëntengegevens, op elk tijdstip en vanaf elke plaats. Doordat ze nu over een beter totaalbeeld van de patiënt beschikken, is de zorgverlener in staat beter onderbouwde beslissingen te nemen bij de diagnosevaststelling en de behandelmethode.

HealthShare is een omvangrijk softwareproduct specifiek gericht om klinische gegevens te aggregeren en delen tussen verschillende medische instanties. Die krijgen op regionaal dan wel nationaal niveau de beschikking over een overzicht met de belangrijkste onderdelen uit een medisch dossier. In dit project is de EN13606 norm gehanteerd, een internationale industriestandaard voor het vastleggen van medische informatie. Deze staat toe om dossiers vanuit een locaal gehanteerd formaat te migreren naar een centrale standaard. Daardoor is het mogelijk om op een eenvoudige manier bestaande medische archieven aan te sluiten op het nieuwe nationale register.

Tieto is een ICT-dienstverlener die ICT-, R&D- en adviesdiensten levert. Met ongeveer 16.000 experts behoren zij tot de toonaangevende dienstverleners op ICT-gebied in Noord-Europa en zijn zij wereldleider in bepaalde segmenten. Het bedrijf specialiseert zich op gebieden waar ze de meeste kennis hebben van de bedrijven en behoeften van de klanten. Die klantgerichtheid en de Noord-Europese expertise onderscheidt Tieto van zijn concurrenten.Als toonaangevende ICT-leverancier in Europa is het doel van Tieto om de gezondheidszorg te ondersteunen met ICT-oplossingen die een directe bijdrage leveren aan de opzet van nieuwe zorgconcepten en verbetering van kwaliteit en efficiency. Tieto is binnen de zorgsector al ruim 40 jaar actief en levert ondersteuning aan meer dan 2000 zorginstellingen in 10 landen. Bij Tieto Healthcare werken ruim 1100 medewerkers, verdeeld over vestigingen in o.a. Nederland, Duitsland, Zweden, Finland, Denemarken en India. Tieto Healthcare te Bunnik is de Nederlandse vestiging van Tieto voor de zorgsector.

www.tieto.com of www.tieto.nl/healthcare

InterSystems Corporation is wereldwijd toonaangevend op het gebied van software-technologie. Het hoofdkantoor van InterSystems is gevestigd in Cambridge, Massachusetts (VS); de onderneming heeft vestigingen in 22 landen. InterSystems brengt innovatieve producten op de markt, die het mogelijk maken institutionele software-oplossingen snel te ontwikkelen en in gebruik te nemen. Vooral ten behoeve van integratie van en met bestaande bedrijfsapplicaties. InterSystems CACHÉ® is een zeer krachtige object-database, waarmee applicaties sneller en beter verschaalbaar gemaakt kunnen worden. InterSystems Ensemble® is een platform voor snelle integratie, dat applicaties verrijkt met nieuwe functionaliteit en dat voor verbindingen met andere applicaties zorgt. InterSystems HealthShare™ is een platform voor uitwisseling van data in de gezondheidszorg door deze toegankelijk te maken voor vele toepassingen, zoals het Elektronisch Patientendossier (EPD). InterSystems DeepSee™ is software die het mogelijk maakt real-time ‘business intelligence’ te integreren met transactionele systemen, waardoor betere operationele beslissingen genomen kunnen worden.

InterSystems is de belangrijkste leverancier van database-integratiesoftware in de gezondheidszorg. InterSystems-producten worden gebruikt in duizenden ziekenhuizen en laboratoria, waaronder de 19 beste ziekenhuizen van de Verenigde Staten (volgens de Erelijst van US News & World Report). Meer informatie is te vinden op www.InterSystemsBenelux.com

Voor meer informatie aangaande de inhoud van dit persbericht:

David Majster
Marketing Manager Benelux & France
InterSystems Benelux BV
Tel. +32-(0)2-464.97.28
dmajster@intersystems.com