Amstelveen, 7 januari 2005 – Ooit wel eens bladzijden uit een boek gekopieerd? Dan ken je het probleem – donkere, vervormde woorden aan de zijde waar de pagina in het boek is gebonden. Om dat te corrigeren en leesbare kopieën te verkrijgen, gebruiken de meesten van ons de ‘brute kracht methode’ – we drukken het boek met geweld plat op de belichtingsplaat van het kopieerapparaat. Xerox wetenschappers vonden een betere manier. Zij hebben een in feite eenvoudige en elegante oplossing bedacht – een rekenkundige formule die in de software van gewone scanners kan worden opgenomen en waarmee het probleem kan worden opgelost. Daarmee kun je niet alleen beschadiging van boekruggen voorkomen, maar ook gemakkelijker leesbare kopieën produceren.
Het innovatieve onderzoek werd tijdens de in Xi’an, China gehouden 5th International Conference on Imaging Science and Hard Copy gepresenteerd door Beilei Xu, een wetenschapper van het Xerox laboratorium in Webster, New York.
Volgens Xu en Robert P. Loce, een andere Xerox wetenschapper die aan het project heeft gewerkt, ontstaan er eigenlijk twee problemen bij het scannen vanuit een boek. De pagina’s liggen niet overal in gelijke afstand tot de belichtingsplaat. Hierdoor ontstaat ongelijkmatige belichting en dit maakt dat sommige gedeeltes van de kopie donkerder zijn dan andere. Daarnaast veroorzaakt de variatie in afstand tot de belichtingsplaat vervorming van letters of voorwerpen die verder van de glasplaat zijn verwijderd.
Om dit te corrigeren werden eerder enkele speciale en kostbare oplossingen bedacht. Zo heeft Xerox ooit een kopieermachine op de markt gebracht met een ‘gehoekte’ zijkant en een scharnierende afdekplaat. Deze techniek zorgde ervoor dat men het boek niet helemaal plat behoefde te drukken om een leesbare kopie te krijgen. Een andere oplossing bestond uit speciale boekscanners met hoogtesensoren, waarbij het boek leesbaar opengeslagen op het apparaat ligt en er van boven af wordt gescand.
In plaats van nieuwe ontwerpen van de apparatuur om aan de problemen tegemoet te komen, besloten Xu en Loce om die softwarematig aan te pakken. Scanners leggen beelden vast door die te belichten; dat licht wordt van het beeld weerkaatst en vervolgens gemeten door sensoren, die licht en donker van het beeld ‘aflezen’ – pixel voor pixel.
“Normaal gesproken geeft het licht alleen informatie over de reflectie van het originele document”, aldus Xu. “In onze toepassing gebruiken we het ‘gelezen’ licht ook om voor elke pixel op de pagina de afstand tot de belichtingsplaat te meten.”
Omdat verder van de plaat verwijderde gedeeltes van de bladzijde donkerder worden, kunnen de afstandsverschillen worden vastgesteld en rekenkundig worden gecompenseerd. Daardoor kunnen donkere gedeeltes waar de pagina is ingebonden worden voorkomen. Maar dan hebben we natuurlijk nog steeds het probleem van de op die plaatsen vervormde woorden. Daarom is de volgende stap in het proces het toepassen van een ‘de-vervormingsfactor’, die eveneens is gebaseerd op de afstand van de bladzijde tot de belichtingsplaat. Aldus wordt de geometrische vervorming van het beeld gecompenseerd.
Volgens Loce kunnen via het gepatenteerde proces gemakkelijk boeken worden gescand op bijna elke goedkope, normale scanner - met zeer goede resultaten. De software werd ontwikkeld voor toepassing in de algemeen voor de consumentenmarkt ontwikkelde scanners en copiers - een markt waarin Xerox op dit moment niet actief is. De technologie is echter in licentie verkrijgbaar. Ook kan de theorie erachter in de toekomst worden gebruikt voor de high-speed scanners die in de producten van Xerox worden toegepast.
---- Einde persbericht ----
Xerox Europe
Xerox Europe, de Europese organisatie van Xerox Corporation, levert een uitgebreide range aan Xerox producten, oplossingen en diensten, alsmede bijbehorende supplies en software. Het aanbod is met name gericht op een drietal marktsegmenten: kantoren van klein tot groot, de markt voor productieprinten en grafische omgevingen, alsmede dienstverlening, met inbegrip van advisering, systeemontwikkeling/–management en document outsourcing.
Xerox Europe heeft productievestigingen in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk en een geavanceerd R&D centrum (Xerox Research Centre Europe) in Grenoble, Frankrijk. Voor meer informatie, ga naar www.xerox.com.
Xerox® is het handelsmerk van Xerox Corporation. Alle andere merken en productnamen zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke ondernemingen.
Klantcontacten
Voor meer informatie over Xerox en de producten: bel 030 – 698 0 698 of kijk op www.xerox.nl.
Mediacontacten
Xerox (Nederland) B.V., Patty de Jong, Communications Manager, tel.: 020 - 656 34 62, email: patty.dejong@xerox.com
VerkroostPR (voor Xerox), Herman Verkroost, tel.: 030 – 229 20 05, email: hav@verkroostpr.nl
Fotobijschrift*
Een alternatief voor de ‘brute kracht methode’: Een tweetal Xerox wetenschappers heeft een methode uitgevonden om donkere gedeeltes en vervormde woorden, die ontstaan bij het scannen van bladzijden uit gebonden boeken, te corrigeren. In plaats van het met geweld plat op de belichtingsplaat van de kopieermachine drukken van het opengeslagen boek, passen Beilei Xu en Robert Loce een zogenaamde ‘de-vervormingsfactor’ toe, waarmee de geometrische vervorming van het beeld wordt gecompenseerd.
* De foto wordt op aanvraag graag toegestuurd (bel of mail naar VerkroostPR), maar is ook te downloaden via deze link