De duurzaamheidssector in Nederland laat niet alleen een ideologische, maar ook een economische groeispurt zien. Steeds meer bedrijven en huishoudens investeren in energiebesparende maatregelen, waardoor een hele keten van toeleveranciers, installateurs en adviesbureaus profiteert van een toenemende vraag. Van isolatiebedrijven tot leveranciers van LED-verlichting en warmtepompen: de economische activiteit rondom duurzaamheid groeit stevig.
Vraag naar verduurzaming stimuleert mkb en installatiesector
Huishoudens, bedrijven en overheden zetten massaal in op energiebesparing en verduurzaming van vastgoed. Volgens recente cijfers van
BouwKennis en
Techniek Nederland is het aantal opdrachten voor woningisolatie en energiebesparende maatregelen in 2024 met 12% toegenomen. Isolatiebedrijven draaien overuren om aan de vraag te voldoen. Vooral spouwmuurisolatie, dakisolatie en HR++-glas zijn populair, mede dankzij stimuleringsregelingen zoals de ISDE-subsidie en de tijdelijke btw-verlaging op arbeidskosten bij woningrenovatie.
Ook de installatiebranche vaart er wel bij. De verkoop van warmtepompen is het afgelopen jaar met ruim 20% gegroeid, volgens cijfers van de Vereniging Warmtepompen. Dit is te danken aan zowel strengere wetgeving als het groeiende bewustzijn onder consumenten over de voordelen van gasloos verwarmen.
LED-verlichting en energiemanagement booming
Op het gebied van verlichting is een duidelijke verschuiving zichtbaar van traditionele verlichting naar
energiezuinige verlichtingssystemen. Bedrijven in de retail, logistiek en kantoren vervangen op grote schaal hun bestaande verlichting, mede vanwege de wettelijke verplichting om per 1 januari 2024 energielabel C of beter te hebben. Leveranciers van LED-verlichting en slimme verlichtingsoplossingen zien daardoor recordverkopen en stijgende winstmarges.
Ook energiemanagement-systemen doen goede zaken. Steeds meer bedrijven investeren in slimme meters, energiemonitoring en geautomatiseerde sturingssystemen om energieverbruik te optimaliseren. De combinatie van hoge energieprijzen en maatschappelijke druk om te verduurzamen, maakt dat deze markt zich snel ontwikkelt.
Brede economische impuls
De economische spin-off van deze ontwikkelingen is breed. Niet alleen directe leveranciers en installateurs profiteren, maar ook adviesbureaus, softwarebedrijven, producenten van duurzame bouwmaterialen en logistieke partijen merken de toegenomen vraag. Daarnaast ontstaan er steeds meer samenwerkingsverbanden tussen lokale ondernemers om integrale verduurzamingstrajecten aan te bieden, zoals energiecoöperaties en wijkgerichte renovatieprojecten.
Volgens het
Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) genereert iedere euro die in verduurzaming wordt geïnvesteerd, ongeveer 1,8 euro aan extra economische activiteit. Daarmee is de duurzaamheidssector niet alleen een ecologische noodzaak, maar ook een motor voor economische groei.
Vooruitzichten
Met ambitieuze klimaatdoelen in het vooruitzicht, een groeiende groep bewuste consumenten en een actief stimuleringsbeleid vanuit de overheid, lijkt het erop dat de economische activiteit rondom duurzaamheid de komende jaren verder zal versnellen. De duurzaamheidssector groeit niet alleen stevig — hij transformeert het economische landschap van Nederland.