Nare geurtjes in de keuken kunnen een echte domper zijn op het plezier van koken en gezellig samenzijn. Dit is niet alleen vervelend tijdens het koken van een uitgebreid diner, maar ook als je rustig een kopje thee wilt zetten. Een onaangename geur kan de sfeer onder elke omstandigheid flink bederven. Gelukkig zijn er tal van manieren om deze geurtjes effectief aan te pakken én te voorkomen dat ze terugkomen. In deze blog lees je precies hoe je dat aanpakt.
Waar komen die geurtjes vandaan?
Een van de meest voorkomende oorzaken van vieze luchtjes in de keuken is een
verstopte afvoer. Tijdens het koken en afwassen verdwijnen er vaak kleine restjes eten, vet en olie in de gootsteen. Op den duur hopen deze resten zich op in de leidingen. Hier gaan ze een soort broeinest vormen voor andere bacteriën. Het resultaat is een muffe, soms ronduit stinkende geur die uit de gootsteen omhoog komt. Daarom is het belangrijk om de afvoer regelmatig door te spoelen met heet water en zo nodig schoon te maken.
Wat kun je doen bij een verstopte afvoer?
Er zijn een aantal signalen waar je op kunt letten. Merk je bijvoorbeeld dat het water langzaam wegloopt of dat je een vieze geur ruikt? Dan is het waarschijnlijk tijd voor actie. Je kunt er dan voor kiezen om een ontstoppingsmiddel te gebruiken. Let alleen wel goed op, want sommige chemische middelen kunnen schadelijk zijn voor je leidingen of het milieu. Een goed alternatief is een mengsel van azijn en baking soda. Giet eerst een paar eetlepels baking soda in de afvoer en voeg vervolgens een scheut azijn toe.
Laat dit bruisende mengsel een tijdje inwerken en spoel daarna alle resten weg met kokend water. Bij hardnekkige verstoppingen kun je ook een ontstoppingsveer gebruiken om de blokkade los te maken.
De gootsteen schoon en fris houden
Niet alleen de afvoer zorgt voor vieze luchtjes. De gootsteen zelf kan namelijk ook een bron van vieze geurtjes zijn. Vet, zeepresten en etensresten blijven vaak achter op de wanden of in de zeef. Maak de gootsteen daarom regelmatig schoon met een sopje van heet water en afwasmiddel. De
gootsteen ontstoppen doe je door middel van een speciale ontstoppingsveer. Je kunt ook een beetje citroensap gebruiken voor een frisse geur. Vergeet ook niet om het afvoerputje en eventueel de stop of zeef goed schoon te maken.
Andere oorzaken van nare geurtjes
Behalve de afvoer en gootsteen zijn er nog meer mogelijke boosdoeners in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan de prullenbak. Soms is het niet genoeg om de prullenbak dagelijks te legen. Soms kunnen geurtjes achterblijven door lekkende zakken of etensresten die aan de binnenkant plakken. Maak de prullenbak daarom minstens één keer per week grondig schoon met een allesreiniger of een mengsel van water en azijn. Dit neutraliseert de vieze lucht. Ook de koelkast heeft regelmatig een schoonmaakbeurt nodig. Gemorste etenswaren, open verpakkingen of vergeten restjes kunnen flink gaan stinken.
Zorg ervoor dat je de koelkast regelmatig schoonmaakt met een sopje en controleer wekelijks of er geen producten over de datum zijn. Een open bakje baking soda kan daarnaast helpen om geurtjes te neutraliseren.
Natuurlijke middelen tegen nare luchtjes
Steeds meer mensen kiezen voor natuurlijke oplossingen om nare geuren te bestrijden. Een klassieker is een schaaltje met azijn of citroensap in de keuken. Azijn neutraliseert geurtjes en citroen zorgt voor het verspreiden van een frisse geur. Daarnaast is er nog een simpele tip die nog vaak wordt onderschat. Dat is het luchten van de keuken. Zet tijdens en na het koken een raam of deur open om ervoor te zorgen dat kookgeuren en vochtige lucht snel kunnen verdwijnen. Heb je een afzuigkap? Gebruik deze dan actief tijdens het koken en maak de filters regelmatig schoon om optimale werking te behouden.