Amsterdam is al eeuwenlang een magneet voor toeristen voor een
dagje uit. Van een boottochtje over de grachten tot wereldberoemde musea en bruisende kroegen, er is altijd wat te doen. Maar eerlijk is eerlijk, het wordt wel een beetje gek. In 2024 kwamen er 9,4 miljoen toeristen naar de stad, samen goed voor ruim 22 miljoen overnachtingen. Ter vergelijking: in 2019 waren er iets meer bezoekers, maar die bleven gemiddeld korter. Toerisme is dus niet alleen terug, het is ook aan het veranderen. Alleen waar ligt de grens? Moet Amsterdam straks gaan lijken op Venetië, waar bewoners hun stad ontvluchten of is het gewoon tijd om slimme keuzes te maken en weer wat rust terug te brengen?
Wat betekent dat voor de stad?
Iedereen die weleens door het centrum loopt, weet het: het is druk. Héél druk. Fietsen voelt meer als een hindernisbaan dan als een manier om je te verplaatsen, en even snel een boodschap doen? Succes daarmee. Natuurlijk is toerisme goed voor de economie. Hotels, restaurants, musea en allerlei andere bedrijven varen er wel bij. En een bootje huren voor een
boat tour Amsterdam is trouwens niet alleen populair onder toeristen van ver, ook Nederlanders doen dat graag. Maar ondertussen voelen veel Amsterdammers zich steeds minder thuis in hun eigen stad. Hoe lang hou je dat nog vol? Moet je het maar accepteren dat jouw buurt meer op een attractiepark lijkt dan op een woonwijk? Of wordt het tijd dat de stad écht iets doet om de balans terug te brengen? Hoe zou jij het vinden als je elke dag door een menigte toeristen moest zigzaggen om je voordeur te bereiken?
Reizen is weer helemaal terug
Tijdens corona kwam Amsterdam even op adem. Rustige straten, geen rijen mensen met selfiesticks, en bewoners die hun eigen stad weer zagen. Maar dat duurde niet lang. Inmiddels zijn de toeristenaantallen weer hard aan het stijgen. In 2025 wordt verwacht dat er tussen de 22,9 en 25,4 miljoen overnachtingen zijn. En in 2026? Dan gaan we richting de 26,6 miljoen. Wanneer is het genoeg? Blijft Amsterdam een toeristenstad of wordt het tijd om echt een grens te trekken en als die er komt, wie mag er dan nog wel komen en wie niet? Wat we wel weten, is dat een
boottocht door de grachten van Amsterdam niet minder populair zal worden en er nog meer dan voldoende ruimte is om al deze toeristen op te kunnen vangen.
Wat doet de stad eraan?
Er worden wel maatregelen genomen, maar of het genoeg is, valt te betwijfelen. Vakantieverhuur wordt strenger aangepakt, zodat niet elk appartement via een of ander platform verdwijnt. Goed nieuws voor woningzoekers, zou je denken. Maar ja, iedereen kent wel iemand die het 'gewoon onder de radar' doet. Nieuwe toeristenwinkels zijn inmiddels niet meer welkom. Klinkt goed, maar kijk eens rond in de binnenstad: zie je nog ergens een gewone bakker of een winkel waar je als buurtbewoner echt wat aan hebt? Misschien wordt het tijd dat de stad daar wat harder aantrekt, in plaats van nóg een Nutella-winkel toe te staan.