Nijmegen -
JobQ, de anonieme online ontmoetingsplaats voor werkgevers en latent werkzoekenden, verwelkomt vandaag de 50.000ste kandidaat in haar database. De database bevat profielen van latent werkzoekenden, oftewel mensen die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar hier wel voor openstaan. Via een JobQ-abonnement krijgen werkgevers toegang tot deze database om zonder tussenpersoon, maar met relevante voorkennis zoals salariseis, aantal werkuren en maximale reisafstand, in contact te komen met kandidaten. Met dit alternatieve sollicitatieproces streeft JobQ ernaar om de drempels van het traditionele solliciteren te verlagen en in te zetten op duurzame relaties, om zo het werkgeluk van werkend Nederland te vergroten.
Anoniem oriënteren in plaats van solliciteren
Latent werkzoekenden kunnen via JobQ op zoek naar banen in elke sector, ongeacht hun opleidingsniveau. Dat ze hierin geïnteresseerd zijn, maken ze kenbaar door een profiel aan te maken in de JobQ-database. Hierin staan alleen iemands initialen, aangevuld met wat hij of zij in een functie zoekt en wat zijn of haar voorwaarden zijn voor onder andere salaris, dienstverband, werkuren en reisafstand. Via een chatbericht kunnen werkgevers op het profiel van een kandidaat reageren. Het is vervolgens aan de kandidaten zelf of zij met het bedrijf in gesprek willen. Pas dan krijgt de werkgever een naam, telefoonnummer en e-mailadres te zien. Hiermee zet JobQ in op een veilige omgeving, wat voordelen biedt voor arbeidsmarktdiscriminatie en racisme.
Boudewijn Dekker, co-CEO en -oprichter van JobQ, over de 50.000ste aanmelding: “Ik ben heel trots op deze mijlpaal. Het is geweldig om te zien dat zoveel mensen ons nu al weten te vinden. Tegelijkertijd onderstreept de grote hoeveelheid aanmeldingen een behoefte of nieuwsgierigheid onder werkenden naar meer werkgeluk en een baan die (nog) beter bij ze past. Voor deze groep latent werkzoekenden werpt het traditionele sollicitatieproces veel drempels op. Het kost tijd en energie om vacatures te zoeken, motivatiebrieven te schrijven en gesprekken aan te gaan. Daarnaast willen veel mensen niet aan de wereld kenbaar maken dat ze rondkijken of actief op zoek zijn naar een betere baan. Hoe zonde is het als gesprekken dan stuklopen op voorwaarden die vanaf de start al duidelijk zijn? Met onze focus op een omgekeerd sollicitatieproces hopen we zowel werkgevers als latent werkzoekenden makkelijker met elkaar in contact te brengen en voor waardevolle én duurzame verbindingen te zorgen. Dat kan de huidige arbeidsmarkt wat ons betreft wel gebruiken.”
---
Noot voor de redactie: bijgevoegde rechtenvrije afbeelding is geschikt voor publicatie
V.l.n.r.: Geert Rutten, Koen Haarlemmer, Thomas Rutten, Michiel Admiraal, Boudewijn Dekker