Niet blij met je kerstcadeau? Bij 4 op de 10 Nederlandse shoppers belandt het ongebruikt op de plank
Utrecht, 8 januari 2025 - Veel mensen zullen dit scenario herkennen: je ontvangt een kerstcadeau, maar het is niet helemaal wat je ervan verwacht of je bent er simpelweg gewoon niet blij mee. Wat doe je daar dan mee? Bij de meeste Nederlandse shoppers (40%) verdwijnen ze dan ergens op zolder, in een doos of op de plank. 35% geeft de cadeaus weg of doet ze cadeau aan iemand anders, 12% stuurt of brengt ze indien mogelijk terug naar de winkel, terwijl 5% ze doorverkoopt. De overige 8% van onze respondenten is over het algemeen nooit ontevreden over kerstcadeautjes. Bijvoorbeeld doordat ze altijd met hun familie en vrienden overleggen of een verlanglijstje delen. Dat blijkt uit onderzoek van Manhattan Associates naar het consumptiegedrag van 367 Nederlanders tijdens de kerstperiode.
Winkel en webwinkel beide populair, maar research doen shoppers vooral online
Wil je dus zeker weten dat je het gewenste cadeautje krijgt, dan is het slim om duidelijk te communiceren waar het online te bestellen is of in welke winkel het te koop is. Maar waar en hoe doen Nederlandse shoppers over het algemeen hun kerstaankopen? Bijna de helft doet dat zowel online als in de winkel (49%), terwijl ongeveer een kwart dat alleen online (26%) of alleen in de fysieke winkel doet (25%). Het doen van research in voorbereiding op het doen van een aankoop gebeurt vooral online: 38% doet online research en koopt zijn cadeautjes ook online, 27% doet online research, maar koopt de cadeautjes vervolgens in de winkel, 10% doet research in de winkel en koopt ook in de winkel, terwijl slechts 5% research doet in de winkel om vervolgens de cadeautjes online te kopen.
Winkel vooral populair vanwege het kunnen zien of voelen van een cadeau
Wat beweegt Nederlandse shoppers om hun cadeautjes in de fysieke winkel te kopen? Voor meer dan de helft (52%) is de belangrijkste motivatie om het cadeau in het echt te kunnen zien of voelen. 29% vindt het vooral prettig om het cadeautje meteen in bezit te hebben en dus niet te hoeven wachten op een pakketje. 10% kiest voor de winkel omdat het cadeautje daar al mooi wordt ingepakt, 7% gaat vooral naar de winkel voor persoonlijk advies, terwijl 2% een andere reden het belangrijkst vindt. Denk hierbij aan het steunen van een lokale ondernemer of het niet hoeven betalen van verzendkosten.
Retailers hebben hun voorraden op orde
Aan de respondenten werd ook gevraagd of ze dit jaar moesten uitwijken naar een ander verkoopkanaal omdat een product niet beschikbaar was. Dat was bijna niet het geval. Bijna alle Nederlanders (92%) konden hun cadeautje kopen op de plek waar ze dat van plan waren te doen, of dat nou online of in de winkel was. Voor slechts 5% gold dat ze het cadeautje online hebben gekocht omdat het in de winkel niet beschikbaar was, terwijl 4% naar de winkel ging omdat het online niet voorradig was.
Pieter Van den Broecke, EMEA Leader, Supply Chain Commerce Strategies bij Manhattan Associates: “Een goede voorbereiding is het halve werk: hoe duidelijker de wensen zijn, hoe eenvoudiger het is voor shoppers om een cadeautje te kiezen en te voorkomen dat dit ongebruikt blijft of moet worden geretourneerd. Retailers kunnen hieraan bijdragen door uitgebreide productinformatie op hun webshop te communiceren, maar ook door hun belangrijkste items via meerdere verkoopkanalen aan te bieden. De resultaten benadrukken vooral dat retailers de rol van de fysieke winkel niet moeten onderschatten. Uitgebreide productinformatie en goede foto’s in hun webwinkel geven niet de garantie dat shoppers het product ook in de webwinkel kopen. Daarom is het belangrijk dat ze hun fysieke winkel behouden en goed benutten door de winkelvoorraad op peil te houden en winkelmedewerkers te trainen voor de optimale klantervaring, denk bijvoorbeeld aan persoonlijk advies en cadeauverpakking. Zorg ervoor dat shoppers een product in de winkel kunnen beoordelen en aanschaffen zodat ze aan de cadeauwensen van vrienden en familie tegemoet kunnen komen.”