AMSTERDAM, 8 januari 2025 – Juniper Networks®, leider in veilige AI-native netwerken, is een baanbrekend project aangegaan met ASTRON, het Nederlandse instituut voor radioastronomie. Het doel is om de infrastructuur van ASTRON te verbeteren. Dit omvat het upgraden van het core-netwerk, toegangsnetwerk en een vast en draadloos netwerk, ter ondersteuning van de ontwikkeling van de vernieuwde LOFAR 2.0 (Low Frequency Array)-telescoop van het onderzoeksinstituut.
LOFAR is momenteel de grootste radiotelescoop ter wereld. Hij werkt op de laagste frequenties die vanaf de aarde waarneembaar zijn. LOFAR maakt gebruik van een multifunctioneel sensornetwerk dat is gebaseerd op een innovatieve IT- en netwerkinfrastructuur die ongekend grote datavolumes gelijktijdig kan verwerken. De netwerkoplossingen van Juniper zullen de prestaties van de LOFAR-telescoop optimaliseren met 800G-functionaliteit. Dit maakt het mogelijk om data op grotere schaal te verwerken, de doorvoersnelheid te verhogen en de betrouwbaarheid te verbeteren met een robuuste architectuur die negen van de landen waarin ASTRON actief is met elkaar verbindt en ondersteuning biedt voor onderzoeksprojecten in deze regio’s.
De upgrade van de LOFAR 2.0-telescoop met behulp van de infrastructuur van Juniper zal de bandbreedte die binnen elk observatorium van ASTRON beschikbaar is met een factor tien verhogen. Het netwerk zal 24/7 toegang bieden tot alle LOFAR-antennes en de gelijktijdige bandbreedte verdubbelen. Dit draagt bij aan efficiënter ruimteonderzoek, synchronisatie van de antennes tot binnen een nanoseconde nauwkeurig en een algehele verbetering van de gevoeligheid en nauwkeurigheid van LOFAR. Het onderzoek dat met de LOFAR 1.0-telescoop is uitgevoerd heeft tot dusver geresulteerd in ruim 750 wetenschappelijke publicaties. LOFAR behoort daarmee tot de wereldwijde top 10 van sterrenkundige faciliteiten.
ASTRON is een vooraanstaand lid van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en staat aan de voorhoede van wetenschappelijk radioastronomisch onderzoek. De inzet van het instituut aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën en de exploitatie van onderzoeksfaciliteiten van wereldformaat heeft een sleutelrol gespeeld bij tal van sterrenkundige ontdekkingen. ASTRON is actief betrokken bij baanbrekend onderzoek, zoals de studie van exoplaneten en de vroegste fases in de ontwikkeling van het melkwegstelsel en de monitoring van weersomstandigheden in de ruimte.
De upgrade van de infrastructuur van LOFAR
· ASTRON maakt gebruik van routers voor pakkettransport uit de TX-serie van Juniper zoals de PTX10004 en PTX10002 om ultrahoge poortdichtheid, compromisloze doorvoerprestaties en ongeëvenaarde duurzame efficiëntie naar zijn kerninfrastructuur te brengen.
· LOFAR ERIC, een organisatie die toezicht houdt op de ontwikkeling van de LOFAR-telescoop, heeft de PTX10004 en de Juniper ACX7024 aan het onderzoeksinstituut beschikbaar gesteld. ASTRON is verantwoordelijk voor de uitvoering en ontwikkeling van het upgradeproject. De ACX7024 is een compacte en krachtige router die binnen de observatoria wordt ingezet. Hij combineert een doorvoersnelheid van 360 Gbps met een temperatuurweerstand van industrieel niveau.
· De switches uit de QFX-serie zullen in het datacenter van ASTRON worden ingezet als onderdeel van zijn spine-leaf architectuur. Ze bieden de schaalbaarheid en lage latency die van cruciaal belang zijn voor het verbeteren van de prestaties van het LOFAR-netwerk.
· ASTRON heeft daarnaast een beroep gedaan op de switches uit de EX4100-serie, waaronder de modellen EX4100-24P en EX4100-48P. Deze krachtige presterende en cloud-native switches zijn met Juniper Mist AI™ geïntegreerd voor het stroomlijnen van het netwerkbeheer en optimaliseren van de gebruikservaring. De switches vereenvoudigen daarnaast de configuratie van geavanceerde campusnetwerken en zorgen met streaming telemetrie voor verbeterde monitoring.
· De AP32 access points van Juniper zijn met Juniper Mist AI™ geïntegreerd om te voorzien in AI-functionaliteit om netwerkprocessen bij ASTRON te automatiseren en de draadloze prestaties een boost te geven. Ze maken daarnaast gebruik van de virtuele netwerkassistent Marvis™ van Juniper voor het stroomlijnen van het netwerkbeheer en optimaliseren van de draadloze ervaringen.
De oplossingen van Juniper helpen ASTRON om te voldoen aan de groeiende vraag naar bandbreedte en om een nieuw tijdperk van digitale diensten in te luiden binnen de sector voor sterrenkundig onderzoek.
“Het doet ons een groot genoegen om de mogelijkheden van de LOFAR-telescoop met de hulp van Juniper Networks uit te breiden. De upgrade van onze netwerkinfrastructuur maakt onderzoek van onschatbare waarde mogelijk en geeft de operationele mogelijkheden van ASTRON een enorme boost.”
- Julian Kootstra, system & network engineer bij ASTRON.
“Bij Juniper zijn we vereerd om met de upgrade van het netwerk voor de LOFAR 2.0-telescoop ASTRON te mogen helpen met het realiseren van nieuwe technologische doorbraken op het gebied van radioastronomie. Onze krachtige en betrouwbare oplossingen binnen het AI-Native Networking-portfolio zijn een perfecte match voor ASTRON. Bij Juniper zien we met grote belangstelling uit naar wat ASTRON dankzij dit innovatieve project allemaal gaat bereiken.”
- Steven Blees, enterprise sales director Benelux bij Juniper Networks.
Over Juniper Networks
Juniper Networks gelooft dat connectiviteit niet hetzelfde is als het hebben van een geweldige verbinding. Het AI-Native Networking Platform van Juniper is vanaf de basis opgebouwd om AI in te zetten voor het leveren van uitstekende, veilige en duurzame gebruikerservaringen van de edge tot het datacenter en de cloud. Ga voor meer informatie naar Juniper Networks (
www.juniper.net) of volg Juniper op
X (Twitter),
LinkedIn en
Facebook.
Juniper Networks, het Juniper Networks-logo, Juniper, Junos, en andere handelsmerken die hier worden genoemd, zijn geregistreerde handelsmerken van Juniper Networks, Inc. en/of haar dochterondernemingen in de Verenigde Staten en andere landen. Andere namen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.
Voor meer informatie voor de pers
En Serio
Anke van Heerebeek
anke@enserio.nl
06 48203864