Amersfoort - Ruim de helft van de HR-professionals en bestuurders in de zorgsector (56%) wil meer aandacht besteden aan people analytics bij het nemen van beslissingen die het personeelsbestand aangaan. Dit blijkt uit de
HR-benchmark van HR-dienstverlener
Visma | Raet, uitgevoerd onder 241 werkenden, 148 HR-professionals, 12 bestuurders en 90 leidinggevenden binnen de zorgsector. Hoewel steeds meer zorgorganisaties gebruik willen maken van people analytics, geeft een op de vijf (21%) aan hier momenteel nog helemaal niet mee bezig te zijn. Tegelijkertijd erkennen zij dat het in de toekomst wel noodzakelijk zal zijn.
Verhoogde belangstelling voor people analytics
Zorgorganisaties zien gelukkig steeds vaker de voordelen van people analytics in. De afgelopen twee jaar is het percentage organisaties dat bewust stilstaat bij deze voordelen gestegen van 11 procent naar 28 procent. Daarnaast zet bijna een derde van de HR-professionals en bestuurders (30%) people analytics al actief in. Er komt dus steeds meer ruimte voor een datagedreven HR-beleid. Toch stelt bijna de helft van de HR-professionals en bestuurders (43%) dat strenge privacyregels hiervoor een belemmering vormen.
Beperkt gebruik van AI
AI is een belangrijke tool om een datagedreven HR-beleid te ondersteunen. Het gebruik hiervan krijgt echter nog maar weinig prioriteit in de zorg en is nog niet structureel ingeburgerd. Zo maakt slechts een op de zes organisaties in de zorg (17%) gebruik van AI-gestuurde software, zoals ChatGPT, ter ondersteuning van HR-processen. Hoewel AI nog weinig wordt toegepast, ziet ruim een derde van de HR-professionals en bestuurders (35%) AI wel eerder als een kans dan een bedreiging.
Myrthe Hanssen, HR Director bij Visma | Raet: “AI en people analytics kunnen iedere HR-professional en bestuurder helpen om niet alleen op intuïtie of ervaring te vertrouwen, maar om patronen in data te analyseren, trends te voorspellen en strategieën beter af te stemmen op de behoeften van zowel de organisatie als de medewerkers. Veel zorgorganisaties beschikken al over diverse software waarin waardevolle en bruikbare data zit opgeslagen, uiteraard binnen de kaders van de geldende wet- en regelgeving. Door deze gegevens veilig met elkaar te koppelen middels slimme data-analyse tools, kunnen er automatische rapporten worden gegenereerd voor bijvoorbeeld strategische personeelsplanning voor zowel de korte als lange termijn. Dit biedt zorgorganisaties de kans om hun HR-beleid toekomstbestendig te maken. Reden genoeg dus om de adoptie van AI en people analytics als HR-afdeling komend jaar naar een volgend level te tillen."