Amsterdam – Maar liefst één op de vijf werkenden (20%) geeft aan dat er binnen de organisatie medewerkers zijn weggepest. Iets minder dan de helft (45%) zegt dat dit binnen de organisatie waar zij werken, nog nooit is voorgekomen. Dit blijkt uit onderzoek van
Top Employers Institute onder meer dan 1.000 werkende Nederlanders bij bedrijven met 250 medewerkers of meer. Hieruit blijkt ook dat pestgedrag slechts bij een derde (36%) van de organisaties effectief wordt aangepakt.
Pestgedrag wordt niet altijd gemeld
Meer dan de helft (54%) van werkend Nederland vindt het vanzelfsprekend om pestgedrag te melden bij de leidinggevende als dit wordt gesignaleerd. Toch zegt dertien procent het niet bij de manager aan te kaarten wanneer dit voorvalt. Ook durft dertien procent de ‘pestkop’ zelf niet aan te spreken op zijn of haar gedrag, uit angst om zelf slachtoffer te worden. Twee derde (65%) spreekt de collega die pestgedrag vertoont wel zonder problemen aan op zijn of haar acties.
Aanpak van pestgedrag
Ondanks dat het merendeel van werkend Nederland pestgedrag aankaart bij de leidinggevende of aanstichter, blijkt twaalf procent van de organisaties helemaal niets te doen om dit gedrag tegen te gaan. Toch zijn er voldoende manieren om pestgedrag op de werkvloer te voorkomen. Elkaar onderling aanspreken (43%), het aanstellen van een vertrouwenspersoon (37%), het implementeren van een anoniem meldingssysteem om klachten in te kunnen dienen (28%) en het geven van trainingen over communicatie en respectvol gedrag (26%) worden door de ondervraagden als beste oplossingen aangedragen.
Monica van der Meeren, Regional Director EMEA bij Top Employers Institute: “Dat maar liefst één op de vijf werkende Nederlanders iemand binnen de organisatie kent die is vertrokken vanwege pestgedrag, is een zorgelijke ontwikkeling. Pestgedrag op de werkvloer levert stress en angst op, maar vermindert ook het zelfvertrouwen en de werkprestaties van medewerkers. Naast de mentale impact, kan het in sommige gevallen zelfs tot fysieke gezondheidsproblemen leiden. Dit heeft als gevolg dat medewerkers kunnen uitvallen of simpelweg vertrekken. Wij adviseren daarom een (externe) vertrouwenspersoon aan te stellen en dit gedrag bespreekbaar te maken in de organisatie. Door middel van workshops en trainingen zorg je ervoor dat het een terugkerend onderwerp op de agenda is. Breng dit niet slechts één keer per jaar onder de aandacht, maar creëer het hele jaar door een werkcultuur waarin iedereen zich veilig voelt en durft uit te spreken.”
---
Noot voor de redactie:
Onderzoeksrapport is op te vragen.
Top Employers Institute is de wereldwijde autoriteit op het gebied van de erkenning van uitmuntendheid in HR-beleid. Wij helpen hierbij om een goed HR-beleid te versnellen om zo de werkomgeving te verbeteren. Via het certificeringsprogramma van Top Employers Institute kunnen deelnemende bedrijven worden gevalideerd, gecertificeerd en erkend als employer of choice. In 2024 heeft Top Employers Institute meer dan 2.300 organisaties in 121 landen gecertificeerd. Deze gecertificeerde Top Employers hebben een positieve impact op het leven van meer dan 12 miljoen medewerkers wereldwijd. For a better world of work.
Anouk Broekaart
topemployers@marcommit.nl
+31(0) 35 5822730
Top Employers Institute
Amstelplein 36
1096 BC Amsterdam