Wanneer je werkt als zelfstandige zonder personeel (zzp’er), dan loop je doorgaans meer risico op onbetaalde facturen. Jouw klantrelatie werkt nu eenmaal anders dan bij grote bedrijven en je wilt graag jouw klanten behouden, maar hoe doe je dat als ze niet betalen? In dit artikel bespreken we drie manieren waarop je als zzp’er krijgt waar je recht op hebt, zonder de klantrelatie te beschadigen.
Communicatie speelt een sleutelrol
Het is als zzp’er van groot belang dat je een goede relatie met je klanten behoudt. Zij zorgen immers voor jouw omzet en zijn ook een zuil voor mond-tot-mondreclame. Een tevreden klant is veel waard en daar werk je dan ook hard voor. Een klantrelatie wordt ingewikkelder wanneer de klant facturen niet betaalt. Hierdoor loop je inkomen mis en loop je het risico dat je jouw eigen rekeningen niet meer kunt betalen.
Voorkomen is beter dan genezen. Houdt daarom vanaf het eerste moment goed contact met jouw klant. Stel ze op de hoogte van de voortgang van de opdracht, stel vragen als je niet zeker bent van je zaak, sta open voor feedback en wees altijd beleefd en vriendelijk. Samenwerken is niet met iedere klant even makkelijk, maar elke consument is even waardevol. Balanceer daarom vriendelijkheid met een zakelijke insteek, zodat de klant je vertrouwt, maar wel weet dat het om een zakenrelatie gaat en geen vriendschap.
Omdat je geen vriendendienst verleent, heb je recht op jouw geld als de opdracht voldaan is. Betaalt de klant niet, stuur ze dan eerst een vriendelijke herinnering via e-mail. Werkt dat niet? Bel de klant op en vraag wat er aan de hand is. Soms is er een goede verklaring voor het feit dat er nog niet betaald is. Het is altijd beter om er samen met je klant uit te komen door je begripvol op te stellen; een glimlach bereikt meer dan een frons.
Het inschakelen van hulp
Lukt het niet om in contact te komen met je klant of wordt er ondanks herinneringen niet betaald? Dan kan het in sommige gevallen nodig zijn om externe hulp in te schakelen. Dit kun je doen door een incassobureau zoals
Rechtnet advocaten te benaderen. Zij nemen vervolgens het proces van je over, zodat jij je kunt focussen op andere opdrachten en klanten. De advocaat stuurt namens jou een herinnering naar de klant toe en vaak is dit al voldoende voor een
succesvolle betaling. Een incassobureau heeft autoriteit en een klant begrijpt dat het een serieuze zaak is. Of het de relatie schaadt is uiteraard afhankelijk van de klant en de reden dat de factuur niet betaald is. Bovendien mag je als zzp’er ook zelf bepalen of je de relatie voort wilt zetten met een klant die niet betaalt. Jouw broodwinning is afhankelijk van jouw consumenten, maar je hoeft geen risico te lopen op onbetaalde facturen, lastige klantrelaties en schulden.
Juridische stappen en BTW
In enkele gevallen is het inschakelen van een incassobureau niet voldoende. Mocht een betaling na meerdere herinneringen uitblijven, dan kan de advocaat een juridisch proces opstarten. De zaak komt dan voor de rechter, waar een dwangsom opgelegd kan worden, al dan niet met een boete.
Heb je geen zin in een juridisch proces? Dan kun je als zzp’er altijd nog belasting terugvragen. Je kunt de al betaalde btw verrekenen met de niet betaalde factuur op het moment dat je btw-aangifte gaat doen.
Doorloop je al deze stappen in de juiste volgorde, dan kun je er vanuit gaan dat je krijgt waar je recht op hebt. Of je de klant wilt behouden, dat is aan jou.