Gedupeerden van fraude doen lang niet altijd aangifte of melding van wat hen is overkomen. Eén van de redenen daarvan is schaamte, blijkt uit verschillende onderzoeken. Slachtofferhulp Nederland en de Fraudehelpdesk vragen daarom deze maand gezamenlijk aandacht voor het doorbreken van die schaamte.
Slechts ongeveer een tiende van de mensen die met fraude te maken kreeg, meldt zich bij de politie of de Fraudehelpdesk. Bijna een derde van de slachtoffers bespreekt de ervaring achteraf met niemand en zoekt dus ook geen enkele vorm van hulp[i]. Uit enkele onderzoeken[ii] blijkt dat een belangrijke reden daarvoor is dat slachtoffers zich schamen. Ze vragen zich achteraf af hoe ze ‘zo stom konden zijn’, en reacties uit de omgeving helpen daar niet altijd bij. Slachtoffers voelen zichzelf bovendienmedeverantwoordelijk voor wat er is gebeurd, bijvoorbeeld omdat zij zelf een bedrag overgemaakt hebben of op een link hebben geklikt.
Hierdoor ontvangen slachtoffers van fraude niet altijd de hulp die zij nodig hebben; praktische hulp, maar ook emotionele ondersteuning.
Om het herstel te bevorderen en nog meer slachtofferschap te voorkomen, starten Slachtofferhulp Nederland en de Fraudehelpdesk op 3 oktober 2022 gezamenlijk de social-media-campagne: Opgelicht? Laat de schuld bij de dader en zoek hulp voor jezelf.
https://www.fraudehelpdesk.nl/campagnes/opgelicht-laat-de-schuld-bij-de-dader/
Het doel van deze campagne, die loopt tijdens de gehele cybersecuritymaand oktober, is slachtoffers en hun omgeving ervan bewust te maken dat fraude nooit de schuld is van het slachtoffer, dat gevoelens van schuld en schaamte normaal zijn maar niet terecht, en dat er verschillende mogelijkheden zijn voor hulp en advies na fraude. Slachtofferhulp Nederland en de Fraudehelpdesk helpen je graag verder.
[i] - Prof. dr. Marianne Junger, prof. dr. Bernard Veldkamp, Luka Koning (MSc) Fraudevictimisatie in Nederland
- Fraudehelpdesk: Naamsbekenheidsonderzoeken 2018, 2020
[ii] -
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-justitie-en-veiligheid/documenten/rapporten/2022/09/13/online-fraude---rapportage-van-een-kwalitatief-onderzoek-onder-burgers
- Leukfeldt, E. R., Notté, R. J., & Malsch, M. (2020). Exploring the Needs of Victims of Cyber-dependent and Cyber-enabled Crimes. Victims & Offenders, 15(1), 60–77.
Voor meer informatie kunt u bellen met Tanya Wijngaarde: 06-22 47 83 84
Over beide organisaties
De Fraudehelpdesk is het landelijk meldpunt voor oplichting. Op basis van onze ervaring herkennen wij bedreigingen snel. Wij geven gerichte adviezen aan iedereen die met fraude te maken krijgt. Met onze waarschuwingen en publicaties voorkomen we nog meer slachtofferschap.
Elk slachtoffer van een strafbaar feit, verkeersongeval of ramp verdient de beste hulp. Jaarlijks helpt Slachtofferhulp Nederland honderdduizenden slachtoffers en nabestaanden om hun leven weer op te pakken na zo'n ingrijpende gebeurtenis. Wij bieden psychosociale hulp, begeleiden in het strafproces en helpen bij het aanvragen van schadevergoeding. Ook familie, vrienden en professionals ondersteunen wij bij het helpen van slachtoffers.
Zowel de Fraudehelpdesk als Slachtofferhulp Nederland willen gedupeerden van fraude zo goed mogelijk helpen de weg naar herstel te vinden. Daarvoor werken we op verschillende manieren samen. Zo verwijzen wij slachtoffers van fraude indien gewenst wederzijds naar elkaar door. Eerder dit jaar startte de Fraudehelpdesk met een pilot om slachtoffers nóg eerder te attenderen op de diensten van Slachtofferhulp. En nu lanceren we een gezamenlijke campagne over schaamte rond slachtofferschap door fraude om de doelgroepen verder te helpen.