Wanneer het Volendamse zangduo Nick & Simon in het voorjaar van 2023 hun samenwerking verbreekt, verliest Nederland zijn populairste muziekgezelschap. Sinds 2010 stonden de twee zangers onafgebroken in de top drie van meest geliefde muziekgezelschappen. Dit blijkt uit het Cultuursector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy waaraan sinds 2006 79.000 respondenten meededen.
Sympathie en niet kwaliteit zijn bepalend voor hun populariteit
De enorme populariteit van Nick & Simon blijkt puur veroorzaakt te worden door hun gezellige muziek en de sympathie voor de twee artiesten. Onder jong en oud wordt dit zo beleefd, maar in het bijzonder bij gezinnen met kinderen. Onder de jeugdige doelgroep van 4 tot 18 jaar is alleen Kinderen voor Kinderen nog populairder.
Als het om kwaliteit gaat scoren Nick & Simon echter een schamele twintigste plaats binnen de 21 muziekgezelschappen met een nationale merkstatus. In deze ranglijst staan de klassieke orkesten bovenaan, met het Concertgebouworkest op nummer één. Het beste scorende populaire gezelschap, Within Temptation, staat op de negende plaats.
Suzan & Freek zijn dé potentiële opvolgers
Het Achterhoekse zangduo Suzan & Freek blijkt hoge ogen te gooien om de toppositie van Nick & Simon op den duur over te nemen. ‘Op dit moment moeten de twee weliswaar nog genoegen nemen met de negende positie op de ranglijst van populairste muziekgezelschappen, maar qua imago lijken ze enorm op de twee Volendammers’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda. ‘Op alle imagoaspecten waar Nick & Simon topscores behalen, zoals hun opgewekte, sympathieke en zachtmoedige karakter, de ontspannende muziek en de kindvriendelijkheid staan Suzan & Freek ook bovenaan. Het ontbreekt de Achterhoekers echter nog aan de nodige naamsbekendheid. Als zij echter, net als Nick & Simon, tv-sterren worden, kunnen zij doorgroeien naar de nummer één positie van Nederland.’
Populairste muziekgezelschappen van Nederland*
- Nick & Simon
- BLØF
- DI-RECT
- Jostiband
- Racoon
- De Dijk
- Kensington
- Suzan & Freek
- 3JS
- Within Temptation
- Metropole Orkest
- Nederlands Philharmonisch Orkest
- Chef'Special
- Concertgebouworkest
- Rotterdams Philharmonisch Orkest
- Johann Strauss Orchestra
- Nederlands Kamerorkest
- Residentie Orkest
- Het Urker Mannenkoor 'Hallelujah'
- Bach Ensemble Amsterdam
- Phion
*Ranglijst op basis van merkkracht (= gemiddelde van naamsbekendheid, merkwaardering en merkbinding)
Onderzoek onder 79.000 respondenten sinds 2006
Het Cultuursector Merkenonderzoek is met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld en wordt sinds 2006 uitgevoerd. Sindsdien zijn 79.000 respondenten ondervraagd over de reputatie en groeipotentie van alle Nederlandse cultuurorganisaties. Het onderzoek wordt in eigen beheer uitgevoerd en heeft geen opdrachtgever of andere belanghebbende.
Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hendrik Beerda: 06 - 51 05 49 09 of
mail@hendrikbeerda.nl.
Bijlage: Beschrijving Cultuursector Merkenonderzoek
- Het Cultuursector Merkenonderzoek monitort sinds 2006 de reputatie van alle Nederlandse cultuurorganisaties. Sindsdien zijn 79.000 respondenten online ondervraagd over de reputatie en groeipotentie van alle musea, podia, festivals, gezelschappen en filmtheaters.
- Het onderzoek wordt in eigen beheer uitgevoerd en heeft geen opdrachtgever of andere belanghebbende.
- Het onderzoek is met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld.
- Het Cultuursector Merkenonderzoek wordt uitgevoerd door een professioneel onderzoeksbureau dat bijvoorbeeld ook verantwoordelijk is voor de marktonderzoeken van NOS, Albert Heijn en RTL.
- Voor het onderzoek worden de respondenten in twee fasen ondervraagd. Eerst wordt de spontane bekendheid van de duizenden Nederlandse cultuurinstellingen onderzocht. Daarna wordt voor de 150 spontaan bekendste instellingen in detail navraag gedaan naar de merkkracht en het imago.Elk merk wordt op 40 factoren onderzocht: spontane bekendheid, merkkracht (= geholpen naamsbekendheid, waardering en binding), merkpersoonlijkheid (16 factoren), merkprestatie (17 factoren), bezoekintentie en groeiverwachting.