Amsterdam, 28 september 2021 – Nederlanders hebben een sterke voorkeur voor een Minister van Digitale Zaken: 39% wil dat een digitale bewindspersoon wordt toegevoegd aan het kabinet, terwijl 23% van mening is dat dit niet nodig is. Dit blijkt uit onderzoek van Honeypot, het Europese banenplatform voor developers. Bovendien vindt meer dan de helft van de Nederlanders (51%) dat er te weinig aandacht is voor digitale vraagstukken in de Nederlandse politiek en stelt 63% dat politici hun digitale kennis en vaardigheden moeten vergroten.
Met het oog op de formatie onderzoekt banenplatform Honeypot de behoefte aan een Ministerie van Digitale Zaken. Dit ministerie zou zich bezighouden met de rol van digitalisering en technologie bij uiteenlopende beleidsvraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, zorg en klimaat.
Digitale bescherming burger heeft topprioriteit
Wanneer Nederlanders gevraagd worden naar hun absolute topprioriteit voor een Ministerie van Digitale Zaken, zegt 62% dat het beschermen van de burger, bijvoorbeeld op het gebied van cyberveiligheid, privacy of ethische vraagstukken, het voornaamste aandachtspunt is. 17% vraagt aandacht voor een efficiëntere digitale overheid, terwijl het zorgdragen aan digitale vaardigheden van burgers door 7% wordt genoemd als belangrijkste aandachtspunt.
Een toegewezen Minister voor Digitale Zaken of niet, Nederlanders vinden dat de overheidaandacht moet geven aan het inperken van de macht van grote technologiebedrijven (53%). Daarnaast vindt een derde (32%) dat de overheid technologiebanen toegankelijker moet maken voor een bredere doelgroep en zegt ruim een kwart (27%) dat de overheid moet zorgen voor het recht op internet voor iedereen.
Overheid moet zorgen voor gelijke kansen op digitale arbeidsmarkt
In totaal vindt maar liefst 72% dat de Nederlandse overheid werk moet maken van de digitale vaardigheden van burgers om te zorgen dat iedereen kansen heeft op de digitale arbeidsmarkt. Ruim de helft (53%) stelt dat hier op school meer aandacht aan moet worden besteed, terwijl een derde (32%) vindt dat de overheid zich moet richten op het aanbieden van cursussen. Ruim een kwart (28%) ziet vooral heil in het aanbieden van omscholingsmogelijkheden.
“
Het onderzoek wijst uit dat er zowel in de maatschappij als in de politiek meer aandacht moet zijn voor digitale vraagstukken”, aldus
Laura Schukkink, country manager Nederland bij Honeypot, het grootste op technologie gerichte banenplatform van Europa.
“Niet alleen om burgers te beschermen tegen digitale gevaren, maar ook om te zorgen dat burgers grip houden op digitale ontwikkeling en gelijke kansen hebben op de digitale arbeidsmarkt. Een Ministerie van Digitale Zaken kan sterk bijdragen aan een digitaal vaardig Nederland, wat weer resulteert in meer geschikte kandidaten voor de talloze technologiebanen die voor het oprapen liggen.”
###
Verantwoording
Het onderzoek is in augustus 2021 uitgevoerd door
PanelWizard Direct in opdracht van banenplatform Honeypot. 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder namen deel aan het onderzoek dat ingaat op de behoefte aan een Ministerie van Digitale Zaken en de rol van de politiek in digitale vraagstukken.
Over Honeypot
Honeypot richt zich op tech jobs: het verbindt bedrijven met een unieke pool van vooraf gescreend talent dat actief op zoek is naar werk in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De Talent Succes Managers van Honeypot begeleiden tech-talenten tijdens hun zoektocht naar een baan en voorziet hen van waardevolle informatie, zoals de gemiddelde salarissen binnen hun vakgebied. Bedrijven die op het platform willen solliciteren bij deze tech-talenten zijn verplicht transparant te zijn over voorwaarden zoals salaris, locatie, programmeertalen en gebruikte technologieën. Meer dan 200.000 tech-talenten meldden zich tot nu toe al bij Honeypot aan en elke week komen er daar zo’n 1.000 bij. De 75 Honeypotters werken in kantoren in Amsterdam, Berlijn en Wenen. Het bedrijf bestaat sinds 2015 en is inmiddels Europa's grootste banenplatform dat zich richt op developers. In april 2019 werd Honeypot overgenomen door het beursgenoteerde New Work SE. Honeypot is initiatiefnemer van
DigitalDummyHotline.nl