www.lubbersdejong.nlContentbureauHerken zakelijke websitebezoekerswww.marcommit.nl

2513 volgers @ICTberichten
Herken zakelijke websitebezoekersMarcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken.
Deel dit nu via
Datum: (56 dagen geleden)
Bedrijf:
PR: AxiCom

Iraanse cybercriminele groep TA456 richt zich met social media-persona “Marcella Flores” op militaire doelwitten

Onderzoekers van Proofpoint hebben een social engineering- en malware-campagne geïdentificeerd die jaren heeft geduurd en is opgezet door TA456, een cybercriminele groep die banden heeft met de Iraanse staat. Met behulp van het social media-persona "Marcella Flores" bouwde TA456 via zakelijke en persoonlijke communicatieplatforms een relatie op met een werknemer van een kleine dochteronderneming van een militair lucht- en ruimtevaartbedrijf. Begin juni 2021 probeerden de aanvallers munt te slaan uit deze relatie door het doelwit malware te sturen via een e-mailketen.

Het met macro's geladen document, dat was ontworpen om de computer van het doelwit te verkennen, bevatte gepersonaliseerde inhoud en gaf aan hoeveel belang TA456 hechtte aan het doelwit. Zodra de malware, die Proofpoint LEMPO heeft genoemd, zich had gevestigd, kon het de geïnfecteerde machine verkennen, gevoelige informatie via SMTPS naar een door de aanvaller beheerd e-mailaccount doorsluizen en vervolgens zijn sporen uitwissen.

Deze campagne is een voorbeeld van de hardnekkige aard van bepaalde staatshackers en de moeite die ze willen doen om spionageactiviteiten uit te voeren.

Uit data van Proofpoint blijkt dat "Marcella (Marcy) Flores" minstens acht maanden lang het doelwit goedaardige e-mailberichten, foto's en een video stuurde om haar geloofwaardigheid te bewijzen en een band op te bouwen met het beoogde slachtoffer. Op een bepaald moment probeerde TA456 een goedaardige, maar flirterige video te sturen via een OneDrive-link. Begin juni stuurde een TA456-aanvaller die zich voordeed als "Marcy" nog een OneDrive link, dit keer vermomd als een dieetonderzoek (afbeelding 1).

image
Afbeelding 1. De e-mail met daarin een link naar het dieetonderzoek die naar het slachtoffer is gestuurd.

De OneDrive-link bevatte een .rar-bestand met daarin een Excel-bestand. Op basis van eerdere gesprekken met het doelwit werd gesteld dat het Excel-bestand hulp zou bieden bij een dieet. De gebruiker werd verzocht de inhoud in te schakelen om toegang te krijgen tot de met privacy beschermde gedeelten van het bestand. Als de inhoud werd ingeschakeld, creëerde en verborg de macro een schadelijke map en werd vervolgens LEMPO, een simpel maar ingenieus programma voor het stelen van platte tekst, naar die map geschreven. Daarna voegde de Excel-macro een registersleutel toe om ervoor te zorgen dat LEMPO iedere keer dat een gebruiker inlogt, wordt uitgevoerd.

LEMPO
De verkenningstool LEMPO is een Visual Basic Script dat door een Excel-macro wordt gedropt. Door gebruik te maken van ingebouwde Windows-commando's wordt de host op verschillende manieren onderzocht, worden de verzamelde gegevens opgeslagen en vervolgens met behulp van Microsofts Collaboration Data Objects (CDO) verstuurd naar een door de actor beheerd e-mailaccount.

Er is iets vreemds aan Marcy
"Marcella (Marcy) Flores" was sinds ten minste november 2020 in gesprek en sinds 2019 bevriend met een lucht- en ruimtevaartmedewerker op sociale media. Naast het Gmail-account dat werd gebruikt voor de poging om malware af te leveren, onderhield Marcella een Facebook-profiel dat nu is verwijderd (zie afbeelding 4).

image
Afbeelding 4.


Op basis van openbare data blijkt dat Marcella vanaf eind 2019 contact had met TA456's doelwit op sociale media. De oudste publiekelijk beschikbare Facebook-profielfoto van "Marcella" werd geüpload op 30 mei 2018. Uit analyse van Proofpoint blijkt dat het profiel sterk overeenkomt met andere fictieve profielen die door Iraanse APT's werden gebruikt om spionagedoelwitten via social engineering aan te vallen. "Marcella" bleek bevriend te zijn met meerdere personen die werkten voor defensiebedrijven. Op 15 juli 2021 kondigde Facebook aan dat het een netwerk van Facebook- en Instagram-persona's, waaronder die van "Marcella", had verwijderd dat werd toegeschreven aan de Iraanse staatshackers.

Doelwitten
TA456 voert routinematig spionagecampagnes uit gericht op werknemers van militaire lucht- en ruimtevaartbedrijven. De aanvallen op Amerikaanse defensiebedrijven, met name bedrijven die projecten in het Midden-Oosten ondersteunen, komen overeen met eerdere Iraanse cyberactiviteiten. Bovendien heeft Proofpoint geconstateerd dat TA456 zich richt op mensen die werken bij meerdere leveranciers en dochterondernemingen van grotere defensiebedrijven. Waarschijnlijk is het doel hiervan om de belangrijkste leverancier aan te vallen via minder veilige leveranciers in de supply chain. Onderzoek wijst uit dat het doelwit van "Marcella" in deze campagne werkzaam is als een supply chain manager. Dit strookt met TA456's TTP waarbij zakelijke en informatietechnologie-werknemers binnen organisaties het doelwit zijn.

Vooruitzichten
TA456 heeft een flinke operationele investering gedaan door jarenlang een relatie op te bouwen met een werknemer. De aankondiging van Facebook toonde aan dat TA456 een uitgebreid netwerk van deze persona's had opgezet om cyberspionage-activiteiten mogelijk te maken. Hoewel Proofpoint geen remote access trojans of commando- en controlekanalen zoals TA456's Syskit heeft waargenomen, kan de informatie die LEMPO verzamelt op verschillende manieren worden gebruikt. Hieronder vallen het gebruik van gestolen VPN-gegevens, de exploitatie van kwetsbaarheden in de geïdentificeerde software, of het aanpassen van meer geavanceerde malware die door "Marcella" wordt geleverd.

TA456's gebruik van social engineering, het onderzoeken van doelwitten voordat malware wordt ingezet, en hun cross-platform aanvalsketen maken TA456 tot een van de meest vindingrijke Iraanse dreigingen die door Proofpoint worden gevolgd. Het "Marcella Flores"-persona is waarschijnlijk niet het enige personage dat door TA456 wordt gebruikt. Het is daarom belangrijk dat mensen die werken bij defensiebedrijven waakzaam zijn als ze in contact komen met onbekende personen, ongeacht of dit via het werk of persoonlijke accounts is.
Laatste van Proofpoint  
Nederlandse zorginstellingen zijn onvoldoende beschermd tegen e-mailfraude

Proofpoint identificeert nieuwe vorm van voorschotfraude met valse cryptoplatforms

Delta-variant leidt tot toename COVID-19-thema's in e-mailaanvallen
Colruyt Group optimaliseert bedrijfsvoering en klantervaring met nieuwe in de cloud beheerde netwerkoplossing van Extreme Networks

DNA Services groeit door met clouddiensten op infrastructuur Uniserver

Gratis, krachtig en privacyvriendelijk alternatief voor Google Analytics nu beschikbaar voor iedereen

Schneider Electric introduceert de nieuwe generatie TeSys Deca motorstarters

Schneider Electric breidt portfolio uit met Easy Micro Data Centers

BT gaat sneller klimaatneutraal en lanceert nieuwe klimaatcampagne

Relatie tussen security, IT en development moet beter voor meer innovatie en betere klantervaringen

Prinsjesdag 2021: de belangrijkste veranderingen voor HR- en salarisprofessionals

Nutanix Cloud Platform levert verbeterde dataservices voor ongestructureerde en gestructureerde data

Siemens en Zscaler werken samen aan geïntegreerde Zero Trust-beveiligingsoplossingen voor OT/IT

Nutanix Cloud Platform doorbreekt silo's in hybride multicloud-operations
DDA verwelkomt Maunt als partner

Startup Last Mile eMobility verbindt mobiliteitsinnovaties met bestaand automotive dealernetwerk

VELUX Groep en Schneider Electric verlengen partnerschap om levenslange CO2-neutraal belofte te versnellen

Scholieren innoveren om de wereld te redden in de vierde Raspberry Pi-competitie

Ivanti voor het tweede jaar op rij leider in het 2021 Gartner® Magic Quadrant™ voor IT Service Management Tools

Thinkwise organiseert eerste Low-Code Summit

Kaspersky benoemt nieuwe Managing Director voor Noord-Europa om regionale propositie en partnerships te versterken

Infor lanceert interoperabiliteitsoplossing voor de gezondheidszorg

Vertiv treedt toe tot de Sustainable Digital Infrastructure Alliance om bij te dragen aan een klimaatneutrale digitale economie
Geplaatst:
Verstreken tijd: 56 dagen
Proofpoint contact  

Logo Proofpoint

  +44 (0)118 402 5900
  info-bnl@proofpoint.com
  www.proofpoint.com
Proofpoint sociaal  


Proofpoint tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken. Herken zakelijke websitebezoekers
 Spotlight  
Logo Huisabc.nl
Logo Prof-IT4all
Logo Drimpy
Logo  Fundaments, Expert in Clouds
Logo Login Consultants
Logo Elbo Technology
Logo iSOC24
Logo Vabi
Logo Brixxs
Logo SoftApp BV
Logo MatrixMind
Logo Nice to Meat
Logo Fullstaq B.V.
Logo Stichting ITdonations
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Orange Cyberdefense
Logo VPNdiensten.nl
Logo PlanMen
Logo Facilitor
Logo VPNdiensten.nl
Logo Techone B.V.
Logo Yenlo
Logo E-mergo
Logo Orange Cyberdefense
Logo Boys with Brains
Logo MCS B.V.
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Medius
Logo Piwik PRO
Logo Schneider Electric
Logo Schneider Electric
Logo Last Mile eMobility
Logo Schneider Electric
Logo PA Consulting
Logo Ivanti
Logo Thinkwise
Logo Kaspersky
Logo Infor
Logo Vertiv
Logo Kaspersky
Logo Lubbers De Jong
Logo Schoevers
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Eenmalig publiceren
- Persbericht aanleveren

Regelmatig publiceren
- Bedrijfsabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com, hét platform voor IT persberichten

In de database
- 92096 persberichten
- 6046 bedrijfsprofielen
- 60 PR-bureauprofielen
- 10780 tags

Publicatiekenmerken
+ Behouden tekstopmaak
+ Foto/illustratie/logo
+ Downloadbare bijlages
+ Profiel met socials
 
www.lubbersdejong.nlwww.LVTPR.comHerken zakelijke websitebezoekerswww.marcommit.nl