www.lubbersdejong.nlHerken zakelijke websitebezoekersContentbureauwww.marcommit.nl
2505 volgen @ICTberichten
Deel dit nu
Datum: (34 dagen geleden)
Bedrijf:
PR: MCS PR

Bijna 1 op de 2 Nederlandse werknemers wil de komende 12 maanden op zoek naar een andere baan

 • Onderzoek door Personio wijst uit dat bijna de helft (46%) van de ondervraagde werknemers in de komende twaalf maanden van baan wil veranderen, of zodra de economie is aangetrokken

 • 29% van de ondervraagde werknemers zegt dat hun productiviteit tijdens de coronapandemie is afgenomen

 • Bedrijven hebben een verkeerde perceptie over de redenen voor gepland vertrek of de oorzaak van productiviteitsverlies
München, 24 juni 2021 – Doordat veel bedrijven zich het afgelopen jaar in crisisstand bevonden, was er weinig tijd en aandacht voor een effectieve personeelsstrategie. De coronapandemie heeft niet alleen gezorgd voor lagere productiviteit, ook is bijna de helft van de werknemers van plan om de komende tijd van baan te veranderen. Dit zijn enkele uitkomsten van een survey onder 1.000 medewerkers en 500 HR-beslissers in Nederland, in opdracht van Personio, de toonaangevende alles-in-één HR-software voor het midden- en kleinbedrijf. Uit de survey blijkt dat HR-afdelingen het roer moeten omgooien en zich de komende twaalf maanden moeten focussen op wat bedrijven succesvol maakt: hun medewerkers. Die willen vooral meer waardering, betere ondersteuning en minder digitale tools.

Een dreigende golf van opzeggingen
Bedrijven lopen risico door een dreigende golf van opzeggingen door medewerkers. Bijna de helft van de ondervraagde werknemers (46%) wil in de komende twaalf maanden van baan veranderen, of zodra de economie weer aantrekt. Slechts de helft van de werkgevers (51%) is zich hiervan bewust. Desondanks zegt minder dan een derde (30%) van de HR-beslissers dat behoud van talent de komende 12 maanden een hoge prioriteit is voor hun organisatie.

Ook als het gaat om de redenen waarom mensen vertrekken, blijken HR-managers hun medewerkers verkeerd in te schatten. Hoewel ze gelijk hebben als ze denken dat een verslechterende werk-privébalans (22% HR-beslissers vs 34% werknemers) of een loonstop/-verlaging (11% HR-beslissers vs 9% werknemers) ertoe kunnen leiden dat werknemers ergens anders gaan kijken, onderschatten ze de rol die een verslechtering van of gebrek aan carrièremogelijkheden (17% HR-beslissers vs 23% werknemers), gebrek aan waardering (9% HR-beslissers vs 17% medewerkers), de behoefte om in een andere sector aan de slag te gaan (11% HR-beslissers vs 17% werknemers) of slecht management (7% HR-beslissers vs 14% medewerkers) hierin spelen. In plaats daarvan zijn HR-beslissers van mening dat factoren zoals collega’s die met onbetaald verlof worden gestuurd of worden ontslagen, of het verzoek om toch fulltime thuis te blijven werken als de coronarestricties zijn opgeheven, de grootste invloed zullen hebben.

De vijf belangrijkste redenen voor vertrek volgens HR:
 1. Ontslag van collega’s – 24%
 2. Verslechtering van de werk-privébalans – 22%
 3. Verzoek om thuis te blijven werken na opheffing van de coronarestricties – 20%
 4. Verzoek om weer fulltime naar kantoor te gaan na opheffing van de coronarestricties – 19%
 5. Onbetaald verlof – 18%
De vijf belangrijkste redenen voor vertrek volgens medewerkers:
 1. Verslechtering van de werk-privébalans – 34%
 2. Verslechtering van of gebrek aan carrièremogelijkheden – 23%
 3. Gebrek aan waardering voor het werk – 17%
 4. Ik wil aan de slag in een andere sector – 17%
 5. Slecht management – 14%
Productiviteitsverlies en te veel tools
Ook als het gaat om de vraag in hoeverre de coronapandemie de productiviteit heeft beïnvloed, verschillen de percepties van medewerkers en werkgevers. Vier op de tien werknemers (41%) zegt dat ze tijdens de pandemie productiever zijn geworden. Werkgevers zijn optimistischer en overschatten de toename in productiviteit (60%). Van zowel de werknemers als de werkgevers denkt bijna een derde (29%) dat de productiviteit is afgenomen.

Als belangrijkste redenen voor een lagere productiviteit noemen werknemers vooral een lage motivatie en moreel (20%), Zoom-vermoeidheid (19%) en inefficiënte communicatie met collega’s (18%). Ook hier is er een verschil met de perceptie door werkgevers. Die denken dat de lagere productiviteit vooral te wijten is aan Zoom-vermoeidheid (24%), afleiding tijdens het werk (21%) en de noodzaak voor werknemers om thuis voor de kinderen te zorgen of les te geven (21%).

Een punt van zorg is dat de snelle overstap op thuiswerken ertoe heeft geleid dat bedrijven het afgelopen jaar veel meer digitale tools zijn gaan gebruiken. Bijna de helft van de werknemers (45%) zegt dat ze te veel tools moeten gebruiken. Vier op de tien (40%) vindt dit vervelend en denkt daardoor minder productief te zijn.

Barrières voor een effectieve HR-strategie
Om een op handen zijnde vertrekgolf en productiviteitsdalingen tegen te gaan en andere dringende problemen aan te pakken, is het belangrijk dat de HR-strategie de hoogste prioriteit krijgt. Het is dan ook zorgelijk om te constateren dat minder dan een op de vier (37%) van de ondervraagde HR-beslissers aangaf dat de HR-strategie een hoge prioriteit heeft voor hun bedrijf. Dit zou 100 procent moeten zijn, vooral omdat een goede HR-strategie vaak hand in hand lijkt te gaan met een hoge productiviteit. Van de HR-beslissers die tijdens de coronapandemie een stijging van de productiviteit zagen, zegt 63% dat de HR-strategie een prioriteit is binnen hun bedrijf, vergeleken met 12% die zegt dat dit geen prioriteit is.

Om die HR-strategie de nodige aandacht te geven, moeten veel HR-teams nog een aantal belangrijke hordes nemen. Volgens de HR-medewerkers zijn de belangrijkste belemmeringen waar zij mee te maken hebben budgetbeperkingen (20%), te weinig tijd of HR-personeel (19%) en te veel administratieve inspanning (18%). Opvallend is ook dat de helft (49%) zegt dat HR niet beschikt over de data en de inzichten die nodig zijn om het bedrijf zo goed mogelijk te ondersteunen.

Lars Boom, Country Manager Benelux voor Personio: “Het is niet verrassend dat werknemers van plan zijn om een andere baan te zoeken. De situatie op de arbeidsmarkt in het afgelopen jaar zorgde ervoor dat mensen kozen voor zekerheid. Nu de coronamaatregelen worden opgeheven en de economie weer aantrekt, keert ook het vertrouwen in de arbeidsmarkt terug. Veel werknemers kiezen er dan voor om een nieuwe stimulans te geven aan hun carrière en gaan op zoek naar een nieuwe baan. Tegelijkertijd zijn er factoren die voor werknemers concreet een reden zijn om te vertrekken bij hun huidige werkgever, zoals een verslechtering van de werk-privébalans en een gebrek aan waardering. Het is dan ook essentieel dat werkgevers hun mensen goed begeleiden bij een terugkeer naar kantoor. Ze moeten ervoor zorgen dat medewerkers zich gehoord voelen en dat ze betrokken worden bij verdere beslissingen rond hun werk. Dit versterkt de loyaliteit en uiteindelijk het hele bedrijf.”

De survey is namens Personio uitgevoerd door Opinium, tussen 12 en 22 maart 2021. De steekproef bestond uit 500 HR-beslissers en 1.000 werknemers in Nederland in diverse bedrijfssectoren, organisatietypen en bedrijfsgroottes.

Het volledige onderzoeksrapport kan hier worden gedownload: https://www.personio.com/resources/hr-study-2021-nl/.

Over Personio
Personio is de alles-in-één HR-software voor kleine en middelgrote bedrijven. Personio is gevestigd in München, Madrid, Londen, Dublin en Amsterdam (vanaf najaar 2021) en heeft als missie om HR-processen zo transparant en efficiënt mogelijk te maken, zodat HR zich kan richten op de meest waardevolle activa in het bedrijf: de mensen. De Personio-oplossing omvat human resources, recruiting en payroll en ondersteunt alle HR-kernprocessen. Meer dan 4.000 klanten in meer dan 80 landen gebruiken Personio.

In januari 2021 ontving Personio een Series D-financiering van €104 miljoen. Met een waardering van €1,4 miljard heeft Personio de status van 'unicorn' en is dit het meest waardevolle HR techbedrijf in Europa. Kijk voor meer informatie op: www.personio.nl.

Contactpersonen voor de pers:

Personio GmbH
Kathrin Kirchler
Manager Public Relations
Tel: + 49 (0) 159 0616 8883
E-mail: press@personio.com

Of

MCS PR
Personio Persdesk
Tel: 023 562 82 08
E-mail: personio@mcspr.nl
Laatste van Personio  
Bijna 1 op de 2 Nederlandse werknemers wil de komende 12 maanden op zoek naar een andere baan

Personio organiseert H.U.G. Digital 2021: het virtuele HR-event

Europees HR techbedrijf Personio opent Benelux-kantoor in Amsterdam
Ivanti breidt het Ivanti Neurons Platform uit met automatiseringsmogelijkheden voor HR en Facility Managers

De uitdagingen van een gegevensgerichte wereld

Avanade viert Pride Week met nieuw beleid voor transitie en verandering van geslachtsexpressie

Worldstream lanceert software-defined portfolio met 12 IT-oplossingen ‘as-a-service’

Voergroep Zuid vindt juiste bestuurders met GrassGreener

Licentieadapter verbindt CodeMeter met oudere licentiëringssystemen

Rapid Circle versterkt positie door erkenning drie categorieën Microsoft Partner of the Year Awards

Arrestaties 24-jarige software engineer en 15-jarige jongen onderstrepen mondiale karakter van phishing

Kwart werknemers: “Ik zou gelukkiger zijn als ik minder tijd hoefde te besteden aan administratie”

Cybercriminelen gebruiken exotische programmeertalen

Intel versnelt proces- en verpakkingsinnovaties

Beyond Identity waarschuwt: kans op gelekte wachtwoorden neemt snel toe

Joker haalt opnieuw grappen uit in Google Play Store

PinkRoccade Care kiest samenwerking Enovation en Open HealthHub als DVZA

Vijf jaar No More Ransom: initiatief voorkwam dat meer dan 700 miljoen euro in de zakken van cybercriminelen verdween

HMD Global introduceert levensbestendige Nokia smartphone met 4-3-3-1 duurzaamheidsbelofte

LANCOM breidt firewall-portfolio voor mkb-bedrijven uit met nieuw rackmount-model UF-360

Thuiswerken vermindert grip op personeelsbeleid en bedrijfscultuur
Luminis bereikt nieuwe mijlpaal in AWS Partnership

Rockwell Automation finalist voor de Microsoft Internet of Things Partner of the Year Award 2021
Geplaatst:
Verstreken tijd: 34 dagen
PR contact  

Logo MCS PR
Personio contact  

Logo Personio

Personio sociaal  


Personio tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken. Herken zakelijke websitebezoekers
 Spotlight  
Logo Techtenna
Logo Priemo
Logo NPRM NV
Logo OPEN.satisfaction
Logo NEG-ITSolutions
Logo Login Consultants
Logo Giarte
Logo Tulinx
Logo Renewd
Logo Fullstaq B.V.
Logo Sortlist
Logo Data Matters BV
Logo XIXO
Logo L
Logo NetApp
Logo WorldStream
Logo GrassGreener Europe
Logo WIBU-SYSTEMS
Logo Intel
Logo devolo
Logo Banking Circle
Logo Unisys
Logo People First Group
Logo Arrow Electronics
Logo Schneider Electric
Logo Momentive (voorheen SurveyMonkey)
Logo Zoom
Logo Ivanti
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com, hét platform voor IT persberichten

In de database
- 91740 persberichten
- 6030 bedrijfsprofielen
- 60 PR-bureauprofielen
- 10579 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
www.lubbersdejong.nlHerken zakelijke websitebezoekerswww.LVTPR.comwww.marcommit.nl