Middenspanningsinstallaties zijn een essentieel onderdeel van de elektriciteitsdistributie. Een aanzienlijk deel van de middenspanningsinstallaties in het elektriciteitsnetwerk bevat SF6-gas, dat een hoog
Global Warming Potential (GWP) heeft. Het is daarom belangrijk dat we overstappen op SF6-vrije alternatieven. Wereldwijd richt de wet- en regelgeving zich steeds meer op het voorkomen van het gebruik van SF6. Zo is SF6 al verboden in de EU op grond van de F-gassenverordening. Maar dit geldt niet voor de elektriciteitssector waar weinig geschikte alternatieven zijn.
Fabrikanten van elektrische apparatuur blijven innoveren om nieuwe, SF6-vrije oplossingen te vinden om de milieu-uitdagingen van de 21e eeuw aan te pakken. Deze innovaties maken het mogelijk de acceptatie van groenere technologieën te versnellen. Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld SF6-vrije alternatieven voor middenspanningsinstallaties; een belangrijke stap in de goede richting in de strijd tegen de opwarming van de aarde.
De potentie van SF6-vrije technologieën is groot. Door innovatie zijn er veel voordelen te behalen, hieronder alvast 4 die je over de streep kunnen trekken:
- Duurzaamheid. Gebruik maken van pure lucht in plaats van SF6-gas biedt enorme voordelen op het gebied van duurzaamheid. Ten eerste hoef je pure lucht niet te recyclen. Ten tweede heeft pure lucht geen impact op de CO2. Een mooi voorbeeld: Elke typische lastsschakelaar, onderdeel van een schakelinstallatie, bevat gemiddeld 1 kg SF6. Als 1 kg per ongeluk in de atmosfeer terechtkomt, heeft dat dezelfde potentiële impact op het milieu als 200.000 kilometer met een auto rijden (een typisch voertuig stoot ongeveer 120 gram CO2 per kilometer uit). Vermenigvuldig dat met 30 miljoen schakelinstallaties en het wordt duidelijk waarom het noodzakelijk is een alternatief te kiezen voor SF6. Zuivere lucht is de ultieme vervanger van het broeikasgas. Daarnaast staat zijn er geen mileuregelgevingen rond pure lucht en zijn er geen recyclingkosten aan het einde van de technische levensduur van de installatie waardoor het gemakkelijker wordt om koolstofreductiedoelstellingen te behalen.
- Veiliger. Gebruik maken van pure lucht geeft minder gevaar en risico’s. Een goed voorbeeld hier is de SM Airset van Schneider Electric. Dankzij de vlamboogdetectie en bediening in de directe nabijheid of bediening en bewaking op afstand is er minder risico voor werknemers. Bovendien gebruikt SM AirSeT geen alternatieve gassen en produceert geen giftige bijproducten bij het blussen van schakelbogen.
- Grotere efficiëntie. Door gebruik te maken van nieuwe technologieën, ontstaan er ook meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld door monitoring, waardoor de status van assets via digitale tools beschikbaar is. Hierdoor kan er sneller en beter actie ondernomen worden, wordt de levensduur verbeterd en zijn er minder downtime, risico’s en kosten.
- Hogere prestaties. Door gebruik te maken van composietmaterialen in de schakelmechaniek is er veel minder onderhoud nodig en is de schakelfrequentie van de lastschakelaar-/railscheiderfuncties verhoogd naar 10.000 schakelingen. Dit is een verhoging ten opzichte van de 2.000 of 5.000 schakelingen die normaal gelden voor dit soort schakelfuncties.