Herken zakelijke websitebezoekerswww.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nlwww.EVENTIVE.nl
2523 volgen @ICTberichten
Deel dit nu
Datum: (51 dagen geleden)
Bedrijf:

Vooruitzicht economie: onevenwichtig herstel tussen landen, inkomensniveaus en sectoren

Robuust economisch herstel verwacht voor Nederland in 2021

  • Nederland: economische tegenslag in Q1, sterk herstel in overige kwartalen
  • Economische impact van COVID-19 groter in markten met sterke dienstensector, met uitzondering van Nederland
  • Politieke en sociale kwetsbaarheid in veel landen toegenomen, ook in Nederland
Breda, 1 maart 2021 – Landen, bedrijfssectoren en inkomensniveaus zullen onevenwichtig herstellen van de Covid-19-pandemie, aldus een rapport dat is gepubliceerd door kredietverzekeraar Coface. Deze toenemende ongelijkheid, samen met de publieke ontevredenheid over de manier waarop de overheid de pandemie in veel landen aanpakt, kan leiden tot meer protesten en geweld. Ook in Nederland is de politiek-sociale kwetsbaarheid toegenomen.

Een jaar na het begin van de Covid-19-pandemie, en de grootste wereldwijde recessie sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, voorziet Coface voor 2021 een wereldwijde groei van gemiddeld 4,3%, en een toename in de wereldhandel van 6,7% (na -5,2% in 2020). Voor Nederland verwacht Coface een robuust economisch herstel in 2021. Na de bbp-daling van 3,8% in 2020, zal de economie naar verwachting groeien met 3,5% in 2021. Dit betekent dat na een nieuwe tegenslag in Q1, als gevolg van de forse lockdownmaatregelen, de economie in de volgende kwartalen een sterk herstel zal laten zien.

“De ontwikkeling van het bbp in combinatie met omzetdaling in grote bedrijfssectoren zou normaliter tot een faillissementsgroei van ruim 40% in 2020 vergeleken met 2019 hebben geleid”, legt Christiane von Berg, Coface regio econoom Noord-Europa, uit. “De steunmaatregelen vanuit overheden, centrale banken en het bedrijfsleven zelf hebben echter tot een tegengesteld effect geleid. Ondanks de unieke mondiale recessie was er in 2020 namelijk sprake van een wereldwijde daling van het aantal faillissementen van ruim 12% (-22% in de eurozone, -19% in Azië-Pacific en -3% in Noord-Amerika). Dit fenomeen staat inmiddels bekend als de ‘insolventie-paradox’. Een voortzetting van bedoelde steunmaatregelen ligt voor de hand zolang de Covid-crisis aanhoudt en stelt veel bedrijven in staat ook dit jaar te overleven.”

“In Nederland is het aantal faillissementen in 2020 met 16% afgenomen, terwijl onze voorspellingen in de situatie zonder overheidsingrijpen uitgingen van een toename van 35%. Wel zijn er grote verschillen per sector. Zo zijn faillissementen in de horeca in 2020 wel degelijk toegenomen. De daling in faillissementen is niet exclusief te danken aan overheidsingrijpen, maar ook door solidariteit in de handelsketen tussen leveranciers en afnemers of coulante opstelling van verhuurders. Coface is trots dat de samenwerking tussen kredietverzekeraars en overheid een bijdrage levert aan de demping van het effect van de Covid-crisis”, aldus Coface landendirecteur Edwin Busio.

Coface verwacht een ongelijkmatig economisch herstel op drie niveaus:
  • Grote ongelijkheden tussen landen.Terwijl de prestaties van China en andere Aziatische economieën de wereldwijde groei stimuleren, zullen de belangrijkste economieën dit jaar niet terugkeren naar het bbp-niveau van vóór de crisis. Vooral in landen die sterk afhankelijk zijn van de diensten- of toeristensector (zoals Spanje en het Verenigd Koninkrijk), of die achterblijven in het vaccinatieproces (zoals Nederland op dit moment), duurt het herstel langer.

  • Sectorale ongelijkheden. De automobielsector, waarvan de groei gunstig verraste in de tweede helft van 2020, laat een sterk herstel zien gevolgd door de bouwsector en de chemie. Het is niet verwonderlijk dat veel dienstenactiviteiten op de lange termijn verzwakt blijven door de pandemie. De transportsector wordt, vanwege de wereldwijde reisbeperkingen, het zwaarst getroffen. Dat geldt overigens vooral voor de luchtvaart, terwijl het containervervoer over zee weer een sterke groei laat zien.

  • Toegenomen inkomensongelijkheid. De minst gekwalificeerde werknemers, jongeren en vrouwen verliezen sneller hun baan dan de rest van de bevolking. Vooral vrouwen zijn oververtegenwoordigd in de zwaar getroffen dienstensector. Covid-19 leidt, zoals eerdere epidemieën uit de 21e eeuw, tot een toename van inkomensongelijkheid op lange termijn wat resulteert in meer sociale onrust.
De Coface-landenrisicobeoordeling van Nederland blijft begin 2021 op A2 staan. Hiermee beschikt Nederland over de beste beoordeling die de kredietverzekeraar op dit moment aan landen toeschrijft. Slechts 11 van de 163 landen die Coface actief beoordeelt, krijgen een A2-rating.

Dat er licht is aan het einde van de tunnel is terug te zien in de sectorrisicoanalyse. Coface verbeterde de sectorrisicobeoordeling voor de Nederlandse auto-industrie van ‘zeer hoog’ naar ‘hoog’ risico, dankzij een licht herstel van de Duitse auto-industrie. Ondanks een licht herstel blijft echter de auto-industrie, samen met de kledingindustrie, energie, metalen, detailhandel en transport, behoren tot de meer riskante sectoren van de economie met een risicobeoordeling van ‘hoog’ of ‘zeer hoog’.

Perscontact:

Coface Nederland
Edwin Busio
T: +31 76 5737171
E: edwin.busio@coface.com

Huijskens Communications
Clemens Sassen
T: + 31 6 46 11 11 89
E: clemens@huijskens.nl 

Coface: for trade
Met meer dan 70 jaar ervaring en het meest uitgebreide internationale netwerk is Coface wereldwijd toonaangevend op het gebied van handelskredietverzekeringen en bijbehorende specialistische diensten, waaronder Factoring, Incasso,Single Riskverzekering, Garanties en Informatiediensten. De experts van Coface werken op het ritme van de wereldeconomie en helpen 50.000 klanten om succesvolle, groeiende en dynamische bedrijven over de hele wereld op te bouwen.

Coface helpt bedrijven bij hun kredietbeslissingen. De diensten en oplossingen van de Groep versterken het vermogen van de bedrijven om te verkopen door hen te beschermen tegen de risico's van wanbetaling op hun binnenlandse en exportmarkten.

In 2019 had Coface circa 4.250 mensen in dienst en boekte het een omzet van EUR 1,5 miljard.

www.coface.com

COFACE SA. is genoteerd op Euronext Parijs - Compartiment A
ISIN: FR0010667147 / Ticker: COFA
Laatste van Coface  
Vooruitzicht economie: onevenwichtig herstel tussen landen, inkomensniveaus en sectoren

Coface sluit akkoord met Nederlandse overheid om economie te ondersteunen

Coface verwacht 8500 bedrijfsfaillissementen in 2020 en 2021
eV-ict en de IT Management Group starten een samenwerking om ICT kosten analyse in te voeren bij bedrijven en organisaties

Klantcontact.nl lanceert de Klantcontact Partnership Studie (KPS)

Pilot Cellnex en Techtenna versnelt realisatie IoT netwerk Tilburg

Resultaten Unit4 Q1 opgestuwd na groei-investering door TA Associates van meer dan 2 miljard dollar

Vattenfall Foundation start kennisgedreven vrijwilligerswerk door samenwerking met Impact Matters

Nieuw onderzoek biedt inzicht in belangrijkste oorzaken burn-outs onder zorgpersoneel

Werkomgeving, bedrijfscultuur en persoonlijke ontwikkeling belangrijker voor softwareontwikkelaars dan salaris

Pega Process AI biedt zelfoptimaliserende procesautomatisering

Arrow Electronics breidt ArrowSphere uit met Bitdefender MSP-portfolio voor cyberbeveiliging

Razer Invitational – North America begin van Invitational Season 2021

VMware ondersteunt de huidige Anywhere Workforce met nieuwe propositie

Zscaler verbetert Zero Trust-security voor de digitale organisatie en ontwricht daarmee decennia aan verouderde IT-security- en netwerkmodellen

Dell Technologies: Betere prestaties en meer automatisering voor Dell EMC PowerStore-gamma

Gezichtsverificatie iProov geselecteerd door itsme om wereldwijde groei te ondersteunen

Maandalert Woningmarkt | april 2021, Blijvende prijsstijgingen op de woningmarkt

Keensight Capital neemt strategisch meerderheidsbelang in RAM Infotechnology om verdere groei en innovatie op het gebied van ICT voor de zorg te faciliteren

TIE Kinetix helpt Nederlands Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de volgende stap te maken met e-procurement

Duurzame bezorgservice Homerr breidt uit naar Vlaanderen
BIM4Production wil de bouwsector blijvend veranderen, project bij Spaansen is antwoord op de vraag: ‘hoe dan?’

Ivanti introduceert Neurons voor ITSM en ITAM om Everywhere Workplace mogelijk te maken

Zoom stelt $100 miljoen beschikbaar voor ontwikkelaars Zoom Apps

Updates voor Jamf Parent en Jamf Teacher ondersteunen online, hybride en fysiek onderwijs

Rick Schouten wordt Head of Finance BPSOLUTIONS

PayIBAN innoveert met aanbieden van iDEAL en Incassomachtigen zonder transactiekosten

Startupbootcamp Lanceert Digitale Accelerator Voor One Single Hub

Earth Day: duurzaamheid begint bij de fabrikant volgens Lexmark

KnowBe4-rapport laat zien dat we slimmer worden in het herkennen van corona-gerelateerde phishing-mails

JOGO haalt €2 miljoen op voor innovatief ontwikkelingsplatform voor voetbaltalent
Geplaatst:
Verstreken tijd: 51 dagen
Coface contact  

Logo Coface

  076 - 573 71 71
  info-netherlands@coface.com
  www.coface.nl
Coface sociaal  


Coface tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken. Herken zakelijke websitebezoekers
 Spotlight  
Logo PayIBAN BV
Logo MCS B.V.
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Spryng
Logo Dynatos
Logo Tankpas-Aanvragen.nl
Logo Medius
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo MCS B.V.
Logo Medius
Logo PQR
Logo Humanwave B.V.
Logo Techone B.V.
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Impact Matters
Logo Nuance
Logo Honeypot
Logo Pegasystems
Logo Arrow Electronics
Logo Ivanti
Logo Zoom
Logo Jamf
Logo BPSOLUTIONS
Logo Startupbootcamp
Logo Unit4
Logo Arrow Electronics
Logo Databricks
Logo Avit Group
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com, hét platform voor IT persberichten

In de database
- 90899 persberichten
- 5959 bedrijfsprofielen
- 60 PR-bureauprofielen
- 10135 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
Herken zakelijke websitebezoekerswww.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nlwww.LVTPR.com