www.marcommit.nlwww.LVTPR.comwww.lubbersdejong.nl
INFLUX PRHerken zakelijke websitebezoekers#

2512 volgers @ICTberichten
Herken zakelijke websitebezoekersMarcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken.
Deel dit nu via
Datum: (287 dagen geleden)
Bedrijf:

Een nieuwe beurscrash

Roerige beurzen op komst

Al mijn toegewijde abonnees en andere lezers wens ik na rampjaar 2020 uitzicht op een in alle opzichten beter 2021. Mijn plan is om verslag te blijven doen van economisch, maatschappelijk, (geo)politiek, ecologisch en technologisch belangrijke ontwikkelingen die mijn aandacht trekken.

Dankzij vaccinatie komt er hopelijk aan het eind van de zomer 2021 licht aan het eind van de Covid-19 tunnel. Ook dit jaar krijgt de economie nog een zware klap. Als je naar de graadmeter van de Amsterdamse beurs kijkt, de AEX, dan hebben beleggers in de eerste twee decennia van de nieuwe eeuw geen koerswinst geboekt. Beleggers aan de Amerikaanse en Duitse beurzen boekten wel aanzienlijke koerswinsten in die twintig jaar. Maar de effectenbeurzen zijn zwaar overgewaardeerd. De koersen staan niet in verhouding tot de reële economie zodat een forse correctie op til is.

Nederland bleef achter in de westerse wereld. Wat is er gaande? Een duik in de geschiedenis sinds 19000. Het CBS berekent dat een mandje aandelen voor 100 gulden op 31 december 1899, eind 1924 nog 52 gulden waard was. De vorige eeuw begon met een lange glijbaan omlaag van meer da 30 jaar die tot 1932 zou duren. Na de crash van 1928 lag het diepste dieptepunt van de Dow op 1362 in maart 1932.

Toen kwam het herstel. Het zou tot mei 1965 duren tot de Dow zijn hoogtepunt vond in 7608. WOII ging financieel uiteindelijk rimpelloos voorbij. Ook in oorlogstijd gaat de economie door. Na een dieptepunt in 1941 herstelden de koersen zich weer tot het niveau van 1939 in 1945. Daarna vervolgde die lange koersherstel sinds 1932 zich tot mei 1965, ook weer een lange golf van herstel. Covid-19 trok in 2020 ook een tijdelijke rimpel door de beurzen zoals WOII dat ook deed. Het kapitalisme laat zich niet gauw intimideren.

Marshallplan
Maar in 1945 lag Europa in puin en werd het Marshallplan uitgerold om Europa weer op de been te helpen. Het ging om $148 miljard (in valuta van 2020) waarvan 8,9% of ruim $13 miljard naar Nederland ging, substantiële bedragen. Maar vergis je niet, twee jaar na de oorlog was de productie in Engeland, Frankrijk en Nederland alweer op het vooroorlogse niveau, vóórdat het Marshalplan startte. Nu ligt de infrastructuur niet in puin en is het productieapparaat intact gehouden. Aannemelijk is dat de economie snel herstelt als beperkingen worden ingetrokken.

In die meimaand van 1965, toen de beurzen topten, nam ik ontslag bij de financiële redactie als redacteur en beursverslaggever van de toen nog erg katholieke vakbondskrant De Volkskrant. Ik vertrok per auto en caravan voor een reis van een half jaar door Oost-Europa en de Sovjet-Unie om in de praktijk te ondervinden wat communisme was. Dat vond ik spannender dan Beursplein 5, maar het gedrag van het kapitalisme bleef me wel altijd boeien. De beurskoersen gingen de volgende 15 jaar omlaag tot oktober 1982. De combinatie van stagnatie en inflatie was moordend en eigenlijk was de malaise op de beurzen al begin jaren zestig begonnen.

Een lange opmars
Sindsdien 1982 stegen de beurskoersen eigenlijk ononderbroken tot eind december 2020, ook weer een lange golf van wel 38 jaar. Die groei was niet ononderbroken. Roemrucht is maandag 19 oktober 1987, Black Monday toen de koersen 12% omlaag tuimelden om dinsdag nog eens een trap na te krijgen van 6%. Ook was er de afstraffing van de irrationele exuberantie over de techaandelen tijdens de eeuwwisseling. Die koersval wordt toegeschreven aan de overwaardering van de techaandelen, maar was veel meer een algemene correctie op het overdreven koersniveau.

Ook was er de schok van 9/11 2001 toen terroristen passagiersvliegtuigen in de Twin Towers boorden. Daarna was er de crash tijdens de door slecht bestuur van regeringen en centrale banken veroorzaakte financiële – en bankencrisis in 2008/2009. Maar ondanks deze korte crises stegen de koersen in Wall Street door, gevoed door voortdurende rentedalingen en een extreem neoliberaal beleid waarin de Amerikaanse regeringen dansten naar de pijpen van de grootste multinationals en de rijkste mensen zich verder verrijkten. De inkomensongelijkheid werd extreem.

Enorme schulden
Intussen is er aanzwellende kritiek op het beleid van de grootste centrale banken om steeds meer geld in de economie te pompen om de corona recessie te overleven zonder te veel faillissementen en ontslagen. Het zijn vooral uitgaven die faillissementen en werkloosheid verbergen. Het is een soort plichtloos basisinkomen. Het duwt de rente onder water ten koste van spaarders en verzekerden.

Wereldwijd is de schuldenlast al driemaal zo groot als het globale product, zegt de grootste Europese verzekeraar Allianz Group. In Nederland valt dat nog mee op 60%, maar heel de EU gaat al snel de 100% voorbij. Ooit moeten onze kinderen en kleinkinderen de miljarden weer terugbetalen, ook in Nederland. Voortzetting van dit beleid dat niet zomaar afgebroken kan worden betekent dat rente en inflatie nog jaren zeer laag blijven. Ook om de exorbitante beurskoersen op peil te houden.

Centrale Banken, regeringen en de financiële markten houden elkaar zo in een ijzeren greep om de rente en inflatie laag te houden. Maar schaarste op de arbeidsmarkt en in producten kan de inflatie opjagen en centrale banken dwingen de rente op te voeren. De kans bestaat dat het bedwingen van Covid-19 de bestedingen tijdelijk uit de pan vliegen met inflatie als gevolg. Het is juist zo dat ECB en FED al een hogere iets hogere inflatie en dus rente willen, ook om de massieve schulden te doen verdampen. Dat leidt weer tot lagere beurskoersen. Intussen zijn de koerswinstverhoudingen van de aandelen in de S&P 500 eind 2020 gestegen naar het extreme niveau van 36. Dat betekent dat de winst per aandeel 36 keer in de beurskoers gaat. Dat komt omdat de rente nul is.Gemiddeld lag deze PE-ratio in de vorige eeuw tussen 10 en 20. Deze wanverhoudingen nu moeten net als in 2001 leiden tot een forse correctie van de koersen.

Naar 2150
Vanuit de financiële markten gezien leeft de wereld na ruim 30 jaar koersstijgingen op de toppen van de golf. Met geregelde grote correcties. Die wordt in stand gehouden door afwezigheid van inflatie en rente. Dat kan niet zo blijven. De inflatie moet terug naar ruim 2% en de rente naar 3-4% als de wereld reële economische groei wil organiseren. Met het klimaatdilemma, vergrijzing en het einde van de globalisering, gigantische uitdagingen, ligt vriendelijke langetermijngroei van de beurskoersen allerminst voor de hand. Er breken roerige financieel-economische tijden aan die tot de jaren vijftig kunnen duren.

Adriaan Meij
www.ictonderzoek.nl
www.hightechanalysis.nl
Laatste van AME Research BV  
Big Tech smoort Trump

Een nieuwe beurscrash

Het onzichtbare IBM Nederland
Geplaatst:
Verstreken tijd: 287 dagen
AME Research B.. contact  

Logo AME Research BV

  Adriaan Meij
  +31(0)522 256470
  info@ictonderzoek.nl
  www.ictonderzoek.nl
AME Research B.. sociaal  


AME Research B.. tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken. Herken zakelijke websitebezoekers
 Spotlight  
Logo Fullstaq B.V.
Logo Open Line
Logo Techni Team
Logo mnemonic cybersecurity
Logo Stichting ITdonations
Logo BarTrack
Logo Escrow4all B.V.
Logo Bryte Blue
Logo Luminis Nederland B.V.
Logo Transfer Solutions
Logo NPRM NV
Logo Trueson
Logo HubStar
Logo Bergler Flex Solutions
Logo True (Broad Horizon)
Logo Techone B.V.
Logo Kannegieter
Logo Medius
Logo BarTrack
Logo Facilitor
Logo Trueson
Logo iQibt B.V.
Logo E-mergo
Logo Trueson
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Spryng
Logo VPNdiensten.nl
Logo Yenlo
Logo Powerful Business Women’s Club
Logo Citrix
Logo Cloud Technology Solutions NL
Logo Boomi
Logo Citrix
Logo Friends for Brands
Logo Schneider Electric
Logo Shippeo
Logo Hogeschool Tio
Logo OutSystems
Logo Lightspeed
Logo Red Hat
Logo True (Broad Horizon)
Logo Citrix
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Eenmalig publiceren
- Persbericht aanleveren

Regelmatig publiceren
- Bedrijfsabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com, hét platform voor IT persberichten

In de database
- 92344 persberichten
- 6072 bedrijfsprofielen
- 60 PR-bureauprofielen
- 10914 tags

Publicatiekenmerken
+ Behouden tekstopmaak
+ Foto/illustratie/logo
+ Downloadbare bijlages
+ Profiel met socials
 
www.marcommit.nlwww.LVTPR.comwww.lubbersdejong.nl
INFLUX PRHerken zakelijke websitebezoekers#