www.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nlHerken zakelijke websitebezoekerswww.LVTPR.com
2519 volgen @ICTberichten
Deel dit nu
Datum: (97 dagen geleden)
Bedrijf:

Vacatureteksten vaak veel te moeilijk voor de doelgroep

Mensen kunnen steeds minder goed lezen, maar tot vacatureteksten lijkt dat nog nauwelijks doorgedrongen. Ruim driekwart is op een niveau geschreven dat slechts 15% van de Nederlanders goed begrijpt. En zelfs Einstein zou je er niet mee kunnen bereiken.

Er zijn in Europa drie taalniveaus opgesteld (A, B en C). Deze taalniveaus zijn verdeeld in twee subniveaus (1 en 2). Taalniveau A1 is het laagste taalniveau en taalniveau C2 het hoogste.

Taalniveau B1 wordt door zo’n 60% van de bevolking begrepen. Daarom noemen we taalniveau B1 eenvoudig Nederlands. Wordt het lastiger, dan haken steeds meer mensen af.

Niet 1 vacature op B1-niveau

Opvallend genoeg geldt dit ook voor vacatureteksten. Textmetrics deed onderzoek onder zo’n 200 organisaties, waarvan gemiddeld ongeveer 10 vacatures zijn gescand. Geen enkele organisatie schreef de vacature gemiddeld op niveau B1. Sterker nog: 76 procent kende gemiddeld zelfs taalniveau C1. Wat betekent dat ongeveer 60% van onze bevolking die teksten niet (goed) kan begrijpen.

‘Vacatureteksten zijn vaak veel te complex geschreven’, zegt Marcel Leeman (CEO Textmetrics). ‘Hiermee worden hele groepen uitgesloten, en voorkom je dat de juiste mensen solliciteren. Dat is natuurlijk zonde. Stel dat je Einstein zou zoeken. Die zou dan al niet snel solliciteren. Hij was namelijk dyslectisch.’

Maak het niet te moeilijk

Maar ook als je geen Einstein zoekt, raadt hij aan het taalniveau niet te hoog te leggen. ‘Mensen kunnen steeds minder goed lezen. Maak je jouw vacature te moeilijk, dan sluit je dus meteen veel mensen uit. Dyslectici natuurlijk, maar ook mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben. Maar ook mensen die de tekst wel begrijpen. Zij hebben bijvoorbeeld geen zin om van een vacaturetekst een ware studie te maken.’

Textmetrics levert een analyseplatform dat (onder meer) vacatureteksten kan beoordelen. Er wordt onder andere gekeken naar:

- Toegankelijkheid
- Discriminatie
- Genderneutraliteit
- Taalbeheersing

De technologie hiervoor is gebaseerd op Big Data, Natural Language Processing (NLP) en kunstmatige intelligentie. Er wordt ook gekeken naar meer praktische zaken in vacatureteksten. Denk aan conversie, vindbaarheid en merkconsistentie. Stel: je vacaturetekst is te moeilijk bevonden. Dan geeft het platform direct adviezen hoe je de tekst eenvoudiger kunt opstellen. Zo begrijpen meer mensen wat je bedoelt.

Over Textmetrics
Textmetrics (Arnhem), is een data-driven tech-bedrijf gespecialiseerd in het realiseren van communicatiestrategie door de inzet van AI en teksttechnologie (o.a. tekstverspreiding, tekstbegrip, doelgroepen en tekstconversie). Textmetrics levert gespecialiseerde software aan bedrijven en (klant)organisaties om te zorgen dat zij door middel van teksten hun doelgroep maximaal kunnen bedienen bij aankopen of bij het begrijpen van de aangeboden informatie. De op machine learning en AI gebaseerde technologie wordt succesvol toegepast bij energiebedrijven, banken, verzekeringsbedrijven en uitzendorganisaties, en dan met name binnen afdelingen zoals Marketing, Corporate communicatie, Recruitment en Customer services. Wereldwijd zijn er ongeveer 40.000 gebruikers van de software, die in alle moderne Westerse talen wordt ondersteund.

www.textmetrics.com

Voor meer informatie:
Marcel Leeman
CEO Textmetrics
E: marcel.leeman@textmetrics.com
T: +31 6 37192984
Laatste van Textmetrics  
Vacatureteksten vaak veel te moeilijk voor de doelgroep

Vacatures meeste banken, verzekeraars en telecom niet voor vrouwen geschreven

“Vervelendste HR-taak eindelijk verleden tijd?”
Geplaatst:
Verstreken tijd: 97 dagen
Textmetrics contact  

Logo Textmetrics

Textmetrics sociaal  


Textmetrics tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken. Herken zakelijke websitebezoekers
 Spotlight  
Logo Tankpas-Aanvragen.nl
Logo Medius
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo MCS B.V.
Logo Medius
Logo PQR
Logo Humanwave B.V.
Logo Techone B.V.
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Medius
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo PlanMen
Logo Northwave
Logo PQR
Logo Schneider Electric
Logo Protime BV
Logo Pegasystems
Logo Thales
Logo Greenhouse Datacenters
Logo Unit4
Logo Extreme Networks
Logo ISBW
Logo Businesspark Nieuw-Vennep Zuid
Logo Citrix
Logo SurveyMonkey
Logo Ivanti
Logo Infoblox
Logo ROVC
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com, hét platform voor IT persberichten

In de database
- 90818 persberichten
- 5948 bedrijfsprofielen
- 60 PR-bureauprofielen
- 10070 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
www.marcommit.nlwww.lubbersdejong.nlHerken zakelijke websitebezoekerswww.LVTPR.com