www.lubbersdejong.nlwww.LVTPR.comwww.marcommit.nlHerken zakelijke websitebezoekers
2520 volgen @ICTberichten
Deel dit nu
Datum: (152 dagen geleden)
Bedrijf:

Google Trends 2020: hiernaar googelde Nederland massaal

Op het moment dat Nederland van 31 december op 1 januari het nieuwe jaar inluidde, hadden nog niet veel mensen kunnen bedenken hoe anders dit jaar zou worden. Toch begint de 2020-lijst met niets minder dan het coronavirus. Al bestond 2020 uit meer dan dat. Wat waren dit jaar de algemene hoogte- en dieptepunten waarnaar we massaal zochten op internet? Pricewise maakt voor het derde jaar op rij een overzicht van de populairste zoekopdrachten op basis van Google Trends.

Januari
 1. Coronavirus
 2. Kobe Bryant
 3. Aart Staartjes
Dit jaar begon voor Nederland totaal niet zoals het zal eindigen in 2020. Corona was nog een korte tijd, een klein beetje, een ver-van-je-bedshow. Op 31 december 2019 ontving  Nederland voor het eerst nieuws over het coronavirus; 27 mensen in Wuhan lagen met een onverklaarbare longziekte in het ziekenhuis. Meer was nog niet duidelijk. Tot op 20 januari het nieuws naar buiten kwam dat het coronavirus overdraagbaar is. Dat was dan ook het moment waarop we massaal naar het virus begonnen te googelen. Die zoektochten werden op 26 januari kortstondig aangevuld met die naar Kobe Bryant. De basketballegende van de LA Lakers en nummer 4 op de topscorerslijst aller tijden van de NBA, verongelukte die dag bij een helikoptercrash. Ook zijn dochter Gianna en zeven andere kwamen om het leven. De sportwereld stond op z’n kop. Op nummer drie staat Aart Staartjes; op 12 januari overleed de acteur die bekend en geliefd was door zijn rol als knorrige Meneer Aart in Sesamstraat. Twee dagen daarvoor kwam hij met zijn brommobiel in botsing met een auto. 

Februari
 1. Storm Ciara, Dennis en Ellen
 2. Schrikkeldag
 3. Desinfecterende handgel
In februari werden er drie grote stormen achter elkaar aangekondigd. Ciara was op 9 februari de eerste, en tevens de eerste storm met een naam in Nederland. Ciara was de hevigste storm van de drie. Met heel wat files, stilgelegd trein- en vliegverkeer, stormschade én roodgloeiende telefoonlijnen bij verzekeraars van de inboedel- opstal- en autoverzekering tot gevolg. Daarnaast was 2020 een schrikkeljaar en hadden we een 29e dag in februari. Eén dag voor de extra februaridag kwam het nieuws naar buiten dat er een run was op desinfecterende handgel en handzeep; schappen waren leeg en handgel was niet aan te slepen.

Maart
 1. Persconferentie
 2. Scholen dicht
 3. Coronakaart Nederland
Persconferenties zijn spannende momenten vanaf maart. De coronacrisis begon deze maand echt in Nederland. Op 9 maart werden de hygiënemaatregelen bekendgemaakt. Handen wassen, niezen en hoesten in je elleboog en geen handen meer schudden werd vanaf dat moment het nieuwe normaal. De aangekondigde maatregelen leidden tot hamstergedrag. Toiletpapier, handgel, paracetamol en langer houdbare voeding werden groots ingeslagen door een deel van Nederland. Op 15 maart werd aangekondigd dat eet- en drinkgelegenheden, sportclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops moesten sluiten. Op 16 maart volgden ook de scholen en kinderdagverblijven. De 1,5-meterregel werd geïntroduceerd en Rutte legde de groepsimmuniteit-strategie uit. Ook sommige attractieparken en dierentuinen gingen dicht. Het Eurovisiesongfestival in Rotterdam ging niet door en verpleeghuizen sloten voor bezoekers op 20 maart. Op 23 maart startte de intelligente lockdown. Thuiswerken werd normaler en Microsoft Teams en Zoom begonnen belangrijker te worden. 

April
 1. Koningsdag thuis
 2. Thank you coronavirus-helpers
 3. Kim Jong-un
April is de maand van Koningsdag. Een van de feestdagen die dit jaar anders zou verlopen dan voorgaande jaren. Geen grote festivals en vrijmarkten door het hele land, maar kleinschalige gezelligheid en livestreams. Drie dagen voor Koningsdag, op 24 april, gaat het vooral over de ‘dood’ van Kim Jong-un. De Noord-Koreaanse dictator zou overleden zijn. Na alle ophef en speculatie die ontstond, verscheen de leider een tijdje later weer doodleuk in het openbaar. Op 25 en 26 april stelde Google een Doodle in om de zorgmedewerkers te bedanken voor al hun werk. 

Mei
 1. Resveratrol
 2. George Floyd
 3. SpaceX
Op 1 mei sprak Peter van der Voort, hoofd ic van het Universitair Medisch Centrum Groningen, bij Jinek over resveratrol. Een voedingssupplement dat er mogelijk voor zou kunnen zorgen dat mensen met corona niet op de ic zouden belanden. Tal van mensen gingen op zoek naar dit supplement bij drogisterijen. Waar nog veel meer mensen voor op pad gingen, was de moord op George Floyd. Hij stierf op 25 mei door het handelen van politieagent Derek Chauvin. Daarop volgde de Black Lives Matter-beweging, die in 2013 is ontstaan. Aan het eind van mei, op de 30ste, ging een raket van het commerciële bedrijf SpaceX van Elon Musk de lucht in. Het was de eerste commerciële ruimtevlucht ooit.

Juni
 1. Marc de Hond
 2. Marsha P. Johnson
 3. Local Guide program
Op 3 juni overleed Marc de Hond. Hij was mede-oprichter van de websites Hatchoo! en Veiling.com, tv-presentator, radio-dj, schrijver, ondernemer en theatermaker. Ook speelde hij in het Nederlandse rolstoelbasketbalteam en werd hij derde in het winterseizoen van de Slimste Mens 2020. De Hond gaf op eigen initiatief een afscheidsinterview aan Antoinnette Scheulderman. Na Marc de Hond werd ook Marsha P. Johnson, pionier in de Amerikaanse LGBTQ-rechtenbeweging, veel gezocht op het internet. Waarschijnlijk omdat er op 30 juni een Google Doodle aan haar werd gewijd op de laatste dag van de Pridemaand. Ook Local Guide Program van Google Maps werd veel gezocht. Deelnemers kunnen hiermee fungeren als lokale gidsen, door hun wereld te delen en anderen op deze manier de leukste plekken in de omgeving te laten ontdekken. 

Juli
 1. Naya Rivera
 2. Lara van Ruijven
 3. Kanye West
Op 9 juli zochten veel Nederlanders naar Naya Rivera. Die dag kwam het nieuws naar buiten dat de Glee-actrice vermist was geraakt na een boottochtje met haar 4-jarige zoontje Josey, dat nog op de boot zat. Vijf dagen later werd haar lichaam gevonden. Ook de naam van Lara van Ruijven typten mensen veel in van eind juni tot 10 juli; de dag waarop het overlijden van de 27-jarige shorttrackster na een plotselinge ziekte in het nieuws kwam. Ze was de eerste Nederlandse shorttrack-wereldkampioene. De bescheiden Van Ruijven overleed in Frankrijk doordat zij tijdens een trainingskamp een auto-immuunstoornis kreeg. Er verschenen online mooie verhalen over haar. Een grove overgang naar Kanye West is onvermijdelijk; de Amerikaanse rapper twitterde op 5 juli dat hij zich kandidaat had gesteld voor het presidentschap. Later in de maand kwam hij ook nog in het nieuws omdat hij tweette over allerlei privézaken rondom zijn schoonfamilie en zijn vrouw Kim Kardashian West. Ondanks zijn tweetgedrag, volgde hij twitteraar Trump niet op als president.

Augustus
 1. Beiroet
 2. Chadwick Boseman
 3. Bas van Wijk
Op 5 augustus vond er in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet een grote explosie plaats. Veroorzaakt door 2.700 ton ammoniumnitraat dat jaren terug in beslag was genomen en in de haven was opgeslagen. Ziekenhuizen zaten vol, een deel van de haven was verdwenen, 4.000 mensen raakten gewond en er vielen zeker 100 doden. Drie dagen na de explosie was Bas van Wijk een veel gezochte naam: de 24-jarige jongen die wilde voorkomen dat de Rolex van een van zijn vrienden werd gestolen. Dit kostte hem zijn leven. Eind augustus kwam het overlijden van Black Panther-acteur Chadwick Boseman in het nieuws. Hij overleed aan darmkanker. Een ziekte die al in 2016 werd vastgesteld, maar hij altijd verborgen hield voor het grote publiek. Tussen de operaties en chemotherapie in speelde hij nog in meerdere films.

September
 1. Famke Louise
 2. WRTS
 3. Prinsjesdag 2020
Nog niet zo lang geleden ging Famke Louise in op de uitnodiging van Jinek. Met de veelbesproken en teruggekeken #IkDoeNietMeerMee-uitzending tot gevolg. Haar ‘Ik heb respect voor corona’-uitspraak ging direct viral. Net als de video van Bram Krikke, die de marteling die ze daar waarschijnlijk heeft ondergaan misschien wel het beste samenvat. De kritiek ging haar niet in de koude kleren zitten en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers, nam haar bij de hand. Twee weken later zaten ze samen aan tafel bij Jinek. En dat ging een stuk beter. Ook dat mag gezegd worden. Naast Famke werd WRTS vooral veel gezocht, waarschijnlijk door leerlingen. De app is er voor het leren van woorden en begrippen in verschillende talen. En uiteraard was er nog de derde dinsdag van september: Prinsjesdag. Weer een dag die dit jaar anders zou zijn dan andere jaren. Geen Glazen Koets, geen publiek en een Troonrede in de Grote Kerk van Den Haag in plaats van in de Ridderzaal. Dat laatste in verband met de 1,5-meterregel en beschikbare ruimte.    

Oktober
 1. Emily in Paris
 2. Fred van Leer video
 3. Ernst Daniel Smid
Begin oktober zette Netflix Emily in Paris online; een romantische komedieserie die bomvol zit met clichés. Makkelijk om te kijken, verslavend voor velen en dus goed binge-materiaal. Naast Emily in Paris, zochten veel mensen naar Fred van Leer. Hij werd slachtoffer van een uitgelekte video. Veel mensen staken hem een hart onder de riem met de hashtag #TeamFred. Soms biedt het internet daadwerkelijk troost en steun. Maar ook vermaak en hartverwarmende beelden, want op 23 oktober werd Ernst Daniël Smid onthuld als Yeti in The Masked Singer. Ook Sean Connery werd veel gezocht; de James Bond-acteur overleed op 31 oktober. 

November
 1. Elections 2020 
 2. Black Friday-deals
 3. Sinterklaasjournaal
Vooral de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn top of mind. Want… hoe gaat het met de tussenstand en gaat Trump daadwerkelijk de verkiezingen verliezen? Ja. Het hield een groot deel van Nederland bezig. Het lijkt een maand in het teken van Amerika, want ook de uit USA overgewaaide Black Friday-deals waren tijdelijk booming. Maar we hadden ook nog het op-en-top Nederlandse Sinterklaasjournaal dat weer van start ging op 9 november. Sinterklaas kwam dit jaar coronaproof aan in het fictieve plaatsje Zwalk.   

December
 1. Elliot Page
 2. Spotify Wrapped 2020
 3. Trier
December loopt pas een week, maar uiteraard is er al een tijdelijke top 3. Op 8 november staat Elliot Page op de eerste plek in de snelle stijgers. Elliot Page maakte bekend transgender te zijn; hij is onder andere bekend van de Netflixserie The Umbrella Academy en de film Juno. En wie Spotify gebruikt, heeft al kunnen zien dat de muziekstreamingsdienst voor iedereen weer een persoonlijke afspeellijst met jaarfavorieten, oftewel Spotify Wrapped 2020, heeft gemaakt. En als laatst is er Trier, de Duitse stad waar op 1 december met een SUV op winkelende voetgangers werd ingereden. Met vijf dodelijke slachtoffers tot gevolg. Op 31 december wordt het overzicht bij Pricewise vervangen door die van de volledige maand december. 

*Dit overzicht is tot stand gekomen op basis van data uit Google Trends. In Nederland van 1 januari tot 9 november 2020. Hierbij werd gekeken naar de snelste stijgers, op onderwerpen en zoekopdrachten. Dit overzicht maakt Pricewise nu voor het derde jaar op rij. Zie ook internetsensaties van 2019 en 2018.

Bron: Pricewise.nl - Internetsensaties 2020: wat googelden we dit jaar massaal?


---KORTE VERSIE---

Hiernaar googelden we massaal in 2020
Op het moment dat Nederland van 31 december op 1 januari het nieuwe jaar inluidde, hadden nog niet veel mensen kunnen bedenken hoe anders dit jaar zou worden. Toch begint de 2020-lijst met niets minder dan het coronavirus. Al bestond 2020 uit meer dan dat. Wat waren dit jaar de algemene hoogte- en dieptepunten waarnaar we massaal zochten op internet? Pricewise maakt voor het derde jaar op rij een overzicht van de populairste zoekopdrachten op basis van Google Trends. 

Januari
 1. Coronavirus
 2. Kobe Bryant
 3. Aart Staartjes
Februari
 1. Storm Ciara, Dennis en Ellen
 2. Schrikkeldag
 3. Desinfecterende handgel
Maart
 1. Persconferentie
 2. Scholen dicht
 3. Coronakaart Nederland
April
 1. Koningsdag thuis
 2. Thank you coronavirus-helpers
 3. Kim Jong-un
Mei
 1. Resveratrol
 2. George Floyd
 3. SpaceX
Juni
 1. Marc de Hond
 2. Marsha P. Johnson
 3. Local Guide program
Juli
 1. Naya Rivera
 2. Lara van Ruijven
 3. Kanye West
Augustus
 1. Beiroet
 2. Chadwick Boseman
 3. Bas van Wijk
September
 1. Famke Louise
 2. WRTS
 3. Prinsjesdag 2020
Oktober
 1. Emily in Paris
 2. Fred van Leer video
 3. Ernst Daniel Smid
November
 1. Elections 2020 
 2. Black Friday-deals
 3. Sinterklaasjournaal
December
 1. Elliot Page
 2. Spotify Wrapped 2020
 3. Trier
*Dit overzicht is tot stand gekomen op basis van data uit Google Trends. In Nederland van 1 januari tot 9 november 2020. Hierbij werd gekeken naar de snelste stijgers, op onderwerpen en zoekopdrachten. Dit overzicht maakt Pricewise nu voor het derde jaar op rij. Op 31 december wordt het overzicht bij Pricewise vervangen door die van de volledige maand december. Zie ook internetsensaties van 2019 en 2018.

Bron: Pricewise.nl - Internetsensaties 2020: wat googelden we dit jaar massaal?
Laatste van Pricewise B.V.  
KPN maakt nieuwe tarieven bekend: stijging van 18 euro per jaar 

64% Nederlanders vindt online security verantwoordelijkheid van provider

Internetfraude neemt toe tijdens corona: kun je je hiertegen verzekeren?
Geplaatst:
Verstreken tijd: 152 dagen
Pricewise B.V. contact  

Logo Pricewise B.V.

Pricewise B.V. sociaal  


Pricewise B.V. tweets  

Marcommit is hét full service B2B marketing bureau van Nederland! Wij helpen jouw bedrijf met offline en online marketing campagnes die écht werken. Herken zakelijke websitebezoekers
 Spotlight  
Logo ESTG
Logo Adwise
Logo Webton
Logo Mulder-Hardenberg
Logo ValidSign
Logo eV-ict
Logo Klantcontact Partnership Studie (KPS)
Logo BIM4Production
Logo 123zakelijk
Logo Music in Brands
Logo Luminis Nederland B.V.
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Priemo
Logo Alcadis
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Cellnex
Logo Frontline Solutions
Logo Spryng
Logo Spryng
Logo BarTrack
Logo Techone B.V.
Logo PQR
Logo Software Improvement Group (SIG)
Logo Medius
Logo Cellnex
Logo PayIBAN BV
Logo MCS B.V.
Logo Xperit Solutions B.V.
Logo Clarity Benelux
Logo ISBW
Logo Techniekopleiding.nl
Logo GNX
Logo Visma | Raet
Logo Poly
Logo Citython
Logo Visma | Onguard
Logo ManpowerGroup
Logo Auth0
Logo Cegeka
Logo Extreme Networks
Logo ISBW
Logo Infor
Tarieven
Publicatie eenmalig €49

Publicatiebundels
- 6 publicaties €199
- 12 publicaties €349
- Onbeperkt €499

Direct doen
- Persbericht aanleveren
- Publicatieabonnement
Contact
Persberichten.com
JMInternet
Kuyperstraat 48
7942 BR Meppel
Nederland
info@persberichten.com
KvK 54178096

Volg @ICTberichten
- Twitter

Zoek
- IT bedrijf
- IT PR-bureau
Over ons
Persberichten.com, hét platform voor IT persberichten

In de database
- 91086 persberichten
- 5974 bedrijfsprofielen
- 60 PR-bureauprofielen
- 10260 tags

Publicatiekenmerken
- Rijke tekstopmaak
- Responsieve weergave
- Met foto/illustratie/logo
- Met downloadbare bijlages
- Met bedrijfsprofiel
 
www.lubbersdejong.nlContentbureauwww.marcommit.nlHerken zakelijke websitebezoekers